در صف اول نماز جماعت، اگر افراد نزدیک به امام، هنوز اقتدا نکرده باشند، آیا سایر نمازگزاران همان صف می‌توانند اقتدا کنند؟
پرسش
با سلام. در صف اول نماز جماعت، کسی که چند نفر بین او و امام جماعت قرار دارد، اگر افراد نزدیک به امام (کسانی که میان او و امام قرار گرفته‌اند) هنوز اقتدا نکرده باشند، آیا او می‌تواند اقتدا کند؟
پاسخ اجمالی

هنگامى‌که امام تکبیر مى‌گوید و وارد نماز مى‌شود در صورتى که نفرات نزدیک‌تر و صف‌هاى جلوتر آمادۀ نماز باشند، همه مى‌توانند تکبیر بگویند و وارد نماز شوند و لازم نیست انتظار بکشند، تا آنها تکبیرة الاحرام بگویند، بلکه هر چه سریع تر اقتدا کنند تا فضیلت نماز جماعت را درک کنند.[1]

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، بعد از این که امام جماعت شروع به نماز کرد و صف‌های جلو بطور کامل آماده‌ی اقتدا کردن باشند، صف‌های دیگر می‌توانند به نیت جماعت وارد نماز شود.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

بعد از تکبیرة الاحرام امام، اگر افرادی از صف جلو که واسطه اتّصال فرد به امام هستند، آماده نماز بوده و تکبیر گفتن آنان نزدیک باشد، نمازگزاری که در صف بعد ایستاده، می‌تواند تکبیر بگوید؛ هرچند آن افراد، هنوز تکبیر نگفته باشند؛ همچنین اگر مأموم در صف اول ایستاده، بعد از تکبیر امام چنانچه مأمومینی که واسطه اتّصال او به امام هستند، آماده نماز باشند و تکبیر گفتن آنان نزدیک باشد، می‌تواند تکبیر بگوید؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در هر دو صورت مأموم صبر کند تا تکبیر گفتن مأمومینی که واسطه اتّصال او به امام جماعت هستند، تمام شود سپس تکبیرة الاحرام را بگوید.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر آمادۀ تکبیر گفتن هستند، می‌توان اقتدا کرد و نیز اگر فاصلۀ شخص تا نفر بعدی که اقتدا کرده، کمتر از قامت شخص در حال سجده باشد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه وسائط آمادگی برای اقتداء داشته باشند، اقتدا باقی صحیح است هرچند وسائط اقتدا نکرده باشند.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

اگر فاصله بین امام و آن مأموم زیاد باشد و مأمومینی که فاصله انداخته‌اند آماده برای اقتدا و شروع در نماز نباشند اقتدا صحیح نیست و باید صبر کند تا آن افراد هم اقتدا کنند، ولی اگر فاصله کم باشد مثلاً یک نفر فاصله شود و یا افرادی که فاصله انداخته‌اند آماده برای نماز جماعت باشند اقتدای ایشان اشکال ندارد

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اشکالی ندارد و هنگامى ‏که امام تکبیر مى‏‌گوید و وارد نماز مى‏‌شود در صورتى که صف‌هاى جلوتر و افراد نزدیک به امام آماده نماز باشند همه مى‌‏توانند تکبیر بگویند و وارد نماز شوند و لازم نیست انتظار بکشند تا صف‌هاى جلو وارد نماز شوند بلکه بهتر این است که صبر نکنند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی که فاصله بیش از حد اتصال به امام باشد و سائرین تکبیرة الاحرام نگفته‌اند و در حال تهیّؤ نیز نباشند، لازم است صبر کند تا افراد مذکور اقتدا نمایند.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

در صورتی که افراد واسطه آماده اقتدا باشند؛ هرچند هنوز اقتدا نکرده‌اند، می‌تواند اقتدا کند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشى)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج ‌1، ص 775‌، م 1418، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.