کد سایت fa41008 کد بایگانی 50060 نمایه کسب درآمد از راه قاچاق و مسافرکشی با ماشینی که با مال حرام تهیه شده
طبقه بندی موضوعی گوناگون
خلاصه پرسش
1. کسب درآمد با وسیله نقلیه‌ای که از مال حرام تهیه شده چه حکمی دارد؟ 2. کسب درآمد از طریق حمل کالای قاچاق چه حکمی دارد؟
پرسش
1. اگر کسی با مال حرام یا بخشی از مال حرام ماشینی (اتوبوسی) بخرد و در اختیار راننده‌ای قرار دهد تا با آن کار کند، دست‌مزدی که به راننده می‌دهد چه حکمی دارد؟ 2. اگر با این ماشین علاوه بر حمل مسافر، کار قاچاق سوخت نیز انجام دهد دست‌مزدی که راننده برای رانندگی این ماشین دریافت می‌کند چه حکمی دارد؟ آیا این کار راننده اعانه بر اثم است؟
پاسخ اجمالی
1. اگر خریدار، در قرارداد با فروشنده شرط نکرده که مبلغ آن را لزوماً از مال حرام پرداخت کند، بلکه معامله فی الذمه[1] انجام شده باشد، مالک آن شده و بر این اساس، گرفتن اجرت توسط راننده اشکالی ندارد.
2. حمل قاچاق، جایز نبوده و دستمزدی که در برابر آن گرفته می‌شود نیز جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اگر ماشین را با عین پول حرام نخریده باشد گرفتن اجرت اشکال ندارد.
2. دستمزد در قبال کار حرام، حرام است و مالک آن نمی‌شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
1. درآمد اشکالی ندارد.
2. قاچاق اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه معامله ماشین با عین حرام باشد خرید آن باطل بوده و ماشین در ملک فروشنده باقی است و کار با ماشین غصبی جایز نیست و درآمد آن متعلق به صاحب ماشین است و اگر معامله به ذمه باشد، ماشین  متعلق به خریدار است و راننده در قبال استفاده حلال از ماشین مستحق اجرت خواهد بود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. اگر بداند ماشین از مال حرام است، دستمزدی که می‌گیرد، شرعاً اشکال دارد.
2. جایز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. دستمزدی که راننده بابت کارهای مشروع و قانونی مانند رانندگی و حمل مسافر می‌گیرد، حلال است.
2. در جایی که علاوه بر کارهای مشروع و قانونی، کالای قاچاق حمل می‌کند، هم کار حرام انجام داده است و هم دستمزدی که دریافت می‌کند، حرام است.
لینک به سایت استفتائات

[1].  یعنی در معامله تعیین نمی‌شود که مبلغ ماشین از چه مالی -حلال یا حرام- پرداخت شود.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.