آیا عبارت «تجری من تحتها الأنهار» در قرآن، به معنای وجود نهرهایی در اعماق زمین در بهشت است؟
پرسش
با سلام؛ در قرآن کریم در وصف بهشت آمده است: «جنّات تجری من تحتها الانهار». لطفاً بیان فرمایید چگونه در زیر باغ‌های بهشتی نهرها جاری است؟
پاسخ اجمالی
با توجه به ادبیات عرب، معنای این دسته از آیات، آن نیست که نهرهایی زیر زمینی در اعماق و در زیر درختان این باغها وجود داشته باشد، بلکه معنای دقیق عبارت «تجری من تحتها الأنهار» این است که اگر باغ­ها را به دو قسمت فوقانی و تحتانی تقسیم کنیم که در قسمت فوقانی، شاخ و برگ درختان وجود داشته، محل پیدایش میوه­ها بوده و پرندگان در آن‌جا سکنا می­گزینند، در قسمت تحتانی آن – یعنی آن قسمت از ساقه که متصل به زمین است – نهرهای متنوعی جریان دارد.