فردی را در قبر پدرش که 50 سال پیش فوت کرده دفن می‌کنند. اما پس از دفن، متوجه تکه‌های کوچکی از استخوانهای جنازه قبلی می‌شوند که باقیمانده و دفن نشده است. حال وظیفه چیست؟
پرسش
سلام پدرخانم من سال گذشته فوت کرد. برای دفن ایشان جایی جز قبر پدر ایشان که حدود 50 سال پیش فوت شده بود نداشتیم. قبر ایشان با رضایت اطرافیان حفر شد، البته هنگام نبش قبر من حضور نداشتم و قبرکن نبش قبر کرده بود، استخوانهایی که در قبر بود داخل کیسه گذاشته بودند، گودالی کوچک در زیر بدن پدر خانم حفر کردند و استخوانهای پدرش را دفن کردند ولیکن بر اثر بی‌دقتی قبرکن پس از دفن پدر خانم وریختن خاک روی قبرش تکه‌های کوچک استخوان از جنازه قبلی روی خاک مانده بود. ما فقط می‌دانستیم که قبر مرده را می‌توان پس از 30 سال نبش کرد، ولی حال که پرس و جو کردم گفته می‌شود که بایستی استخوانهای میت خاک شده باشد تا این کار را می‌کردید در حالی که استخوانهای ساق پای میت تقریباً سالم و محکم بود حال من با این خطای ندانسته چه باید بکنم؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، لازم است همه استخوانهایى که ظاهر شده را مجدّداً دفن کنید (و لو در جای دیگر) و بیش از این وظیفه‌‌اى ندارید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
لازم است همه استخوان‌هایى که ظاهر شده دفن شود و بیش از این وظیفه‌‌اى ندارید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
کارى لازم نیست انجام دهید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
و در فرض سؤال لازم است که استخوانهای میت را دفن کنند و بیش از آن وظیفه‌ای ندارند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
نبش قبر جائز نیست مگر در مواردیکه کاملاً استخوانها خاک شده باشد و لازم است استخوانهای خارج شده دوباره دفن شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
نبش قبر قبل از یقین به پوسیده شدن استخوانها جایز نیست، ولی اگر این کار انجام شده است، غیر از دفن استخوانها، وظیفه‌‌اى ندارید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.