نشانه بلوغ و سن تکلیف در خنثای مشکل، چیست؟
پرسش
نشانه بلوغ و سن تکلیف در خنثای مشکل، چیست؟
پاسخ اجمالی
خُنثىٰ؛ به کسی می‌گویند که دارای آلت تناسلى مرد و زن است، که خود بر دو قسم است؛
خنثایى که در پرتو علائم تعیین شده در شرع، به یکى از دو جنسِ مرد یا زن ملحق می‌شود، که به او خنثاى غیر مشکل گویند، که محکوم به احکام همان جنس خواهد بود و خنثایى که داراى علائم و قراین این‌چنینى نیست را «خنثاى مشکل» می‌گویند.[1]
نشانه‌هاى بلوغ در شخص خنثىٰ عبارتند از:
1. روییدن موى درشت در اطراف هر دو آلت تناسلى‌اش؛
2. رسیدن به سنّ پانزده سالگى؛
3. خروج منىّ از هر دو آلت؛
4. دیدن خون حیض از آلت زنانه و خروج منىّ از آلت مردانه.
اما در نشانه بودن خروج منىّ از یکى از دو آلت و یا حیض شدن به تنهایى اختلاف نظر است.[2]

[1]. جمعى از پژوهشگران زیر نظر شاهرودى، سید محمود هاشمى، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج 3، ص 505، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى، قم، اول، 1426 ه‍ ق؛ برگرفته از نمایه 2936.
[2]. نجفى، صاحب الجواهر، محمد حسن، جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، ج‌26، ص 46، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، هفتم، 1404 ه‍ ق؛ فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج‌3، ص 508.