اگر کسی که دیه دست خود را طلب داشته، به خاطر زنا محکوم به رجم شود و قبل از رجم فوت شود، باز هم دیه دست او بر قطع کننده واجب است؟
پرسش
کسى دست دیگرى را قطع مى‏کند و چهار نفر شاهد در محضر حاکم بر قطع دست شهادت مى‏دهند و نیز شهادت مى‏دهند کسى که دستش قطع شده زناى محصنه انجام داده است. حاکم تصمیم مى‏گیرد مرد زناکار را رجم کند امّا او قبل از سنگسار شدن مى‏میرد، آیا دیه دست او بر قطع کننده واجب است؟
پاسخ اجمالی

سؤال مذکور به دفاتر چند تن از ارسال و پاسخ های ذیل دریافت گردید:

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

آری، به ورثه او می پردازند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

دیه ثابت است و ربطى به رجم او ندارد. والله العالم

دفتر حضرت آیت صافی گلپایگانی (مدظله العالی):

بلی، اگر قطع دست عمدی باشد جانی قصاص دارد و اگر غیر عمدی بوده دیه آن نصف دیهء کامله است پس اگر شبیه به عمد بوده دیه بر عهده جانی است و اگر خطائی بوده بر عهده عاقله است. و در نزاع موضوعی مرافعه شرعیه لازم است.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

بلی، دیه واجب است.