کد سایت fa46187 کد بایگانی 56802 نمایه وجوب مضمضه و استنشاق در غسل طبق نظر برخی فرق اهل سنت
طبقه بندی موضوعی بیشتر بدانیم
خلاصه پرسش
چرا برخی فرقه‌های اسلامی پر کردن دندان پوسیده را مجاز نمی‌دانند؟
پرسش
با سلام در فقه حنفی پر کردن دندان حرام است و هر کسی که دندانش را پر کند اگر جنب شود هیچ‌گاه با غسل پاک نمی‌شود، دلیل ایشان برای این فتوی چیست ؟ و دلایل اهل تشیع برای ایشان به منظور جایز بودن این عمل از منابع اهل سنت و تشیع چیست؟
پاسخ اجمالی
یکی از واجباتِ غسل در نزد شیعه و اهل سنت، رساندن آب به تمام بدن است، در این بین، حنبلی‌ها و حنفیه (از فرقه‌های اهل سنت)، مضمضه (گرداندن آب درون دهان) و استنشاق (آب به درون بینی کشیدن) را نیز جزو واجبات غسل شمرده‌اند.[1] و می‌گویند چنانچه هنگام غسل، غذا یا چیز دیگری در بین دندان‌ها باشد احتیاط آن است که آن را تمیز نموده و خارج کند. با این حال اگر چنین نکرد، غسل او را باطل ندانسته‌اند.[2]
پس روشن می‌شود که چرا حنفیه چنین نظری درباره‌ی پر کردن دندان دارند. ولی نظر شیعه همسان با دیگر مذاهب اهل سنت آن است که مضمضه و استنشاق جزو واجبات غسل نبوده بلکه فقط از مستحبات آن به شمار می‌آید.[3]

[1]. ر.ک: جزیری، عبد الرحمن، غروی، سید محمد، مازح،‌ یاسر، الفقه علی المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت وفقاً لمذهب أهل البیت(ع)‌، ج‌1، ص 193، بیروت، دار الثقلین‌، چاپ اول، 1419ق؛ مغنیه، محمد جواد‌، الفقه علی المذاهب الخمسة، دار التیار الجدید، ج‌1، ص 45، دار الجواد، بیروت، چاپ دهم، 1421ق.
[2]. ر.ک: الفقه على المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت علیهم السلام، ج‌1، ص 190.
[3]. ر.ک: همان، ص 196.