اگر کسی در خواب، با حرکتی، موجب ضرر یا مرگ کسی شود، آیا جبران ضرر یا دیه بر او ثابت می‌شود؟
پرسش
سلام، اگر کسی در خواب، با حرکتی، موجب ضرر یا مرگ کسی شود، آیا جبران ضرر یا دیه بر او ثابت می‌شود یا نه؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، فرد مذکور ضامن دیه و ضرر وارده خواهد بود.
با این حال برخی از فقها،[1] پرداخت دیه را بر عهده عاقله‌ی[2] چنین فردی می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
شخص خواب اگر با غلتیدن یا سایر حرکاتش، نفْس یا عضوى را تلف نماید به طورى که اتلاف مستند به او باشد، دیه براى عاقله (خویشاوندان ذکور پدری) ثابت مى‌شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بلی، ضامن دیه و ضرر وارده است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال جبران آن لازم است و دیه ثابت می‌گردد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه موت یا خسارت مستند به عمل وی باشد ضامن است هر چند که نائم باشد.

[1]. آیت الله خامنه‌ای.
[2]. خویشاوندان ذکور پدری
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.