سرقت از حرز شکسته شده، چه حکمی دارد؟
پرسش
در بحث سرقت حدی اگر حرز به صورت غیر عمدی شکسته شده باشد ولی مال به صورت عمدی سرقت شود با احتساب سایر شرائط آیا سارق متحمل حد خواهد شد یا خیر؟ استدلال خود را بیان کنید.
پاسخ اجمالی
از شرایط قطع ید برای سارق این امور است:
1. بلوغ،
2. عقل،
3. اختیار
4. عدم اضطرار،
5. سارق، هتک حرز کند چه تنها و چه مشترک.
6. کالا را از حرز خارج کند.
7. سارق پدر صاحب مال نباشد.
8. در خفا هتک حرز و سرقت انجام شود. پس اگر در جلوت و به طور آشکار حرز را بشکند و مال را اخذ کند، دستش قطع نمی شود. بلکه اگر در خفا هتک حرز کند ولی اخذ مال در ظاهر باشد، باز هم دستش قطع نمی شود.[1]
در تعریف حرز گفته شده است: به مکان مغلق (قفل دار) حرز گفته می شود.[2]
9. نصاب مال دزدی؛ جهت قطع ید آن است که آن مال به ربع دینار طلاى خالصى که سکه بر آن زده شده باشد یا چیزى که قیمت آن ربع دینار این چنینى است، برسد.[3]
با توجه به مطالب بالا (به خصوص گزینه 5) به این نتیجه می رسیم که سارق باید در تمام مراحل عرفاً مشارکت کامل و عامدانه داشته باشد[4]. اگر حرز توسط کسی (غیر از سارق یا شریکش ) شکسته شود و سارق مال را اخذ کند، موجب قطع ید نمی شود زیرا گویا وی از غیر حرز سرقت کرده است.
در فرض شما نیز چنین شرایطی حکم فرما است. زیرا سارق از غیر حرز سرقت کرده است و حرز قبل از سرقت وی توسط دیگری یا خود شخص به طور غیر عمدی از بین رفته است.
نظر حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی در خصوص سؤال مذکور چنین است:
یکی از معیارهای سرقتی که موجب «حد» می شود، «سرقت از حرز» است و در فرض مذکور این امر تحقق ندارد و «حد» جاری نمی شود.

[1] تحریر الوسیلة، ج‏2، ص 482.
[2] ما وراء الفقه، ج ‏9، ص 240.
[3] تحریر الوسیلة (ترجمه اسلامی، علی)، ج‏4، ص 225.
[4] جعفرى، محمد تقی، رسائل فقهى، ص 132.