آیا پدر امام علی(ع)، جز «أبوطالب» نام دیگری هم داشت؟
پرسش
نام پدر امام علی(ع) چه بود؟ چون همه جا گفته می‌شود ابوطالب و جایی نام مبارکشان برده نمی‌شود.
پاسخ اجمالی
حضرت ابوطالب، فرزند عبدالمطّلب، فرزند هاشم، فرزند عبد مناف، فرزند قصی، از طائفه قریش، نامش «عبد مناف» است.[1]
گرچه در برخی منابع، نام ابوطالب، «عمران» اعلام شده، ولی نام مشهور ایشان، «عبد مناف» است.[2] دلیل بر این مطلب، وصیت پدرش عبدالمطلب است که در آن به ابوطالب نسبت به پیامبر اسلام (ص) سفارش کرده، مى‏‌گوید: «اى عبد مناف پس از خود تو را به [حمایت از] موحدى سفارش مى‏‌کنم که پس از پدرش بى‌‏همتا است».[3] ابوطالب نیز کنیه آن حضرت است که به مناسبت فرزند بزرگش «طالب»، بوده است.[4]
در میان عرب فرزندان هر فردی یا به نام، یا به لقب و کنیه پدرشان خوانده می‌شدند، اگرچه یکی از نام‌های پدر امام علی(ع) عمران بود، اما کنیه‌اش ابوطالب بود؛ لذا علی(ع) را به علی بن ابی‌طالب می‌خواندند.

[1]. طبرسی، فضل بن حسن، إعلام‏الورى، ص 144، تهران، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ سوم، 1390ق.
[2]. عسقلانى، ابن حجر، الإصابة فى تمییز الصحابة، محقق، عبد الموجود، عادل احمد، معوض، على محمد، ج ‏7، ص 196، بیروت، دارالکتب العلمیة، چاپ اول، 1415ق.
[3]. ر. ک: امین عاملى، سید محسن، أعیان الشیعة، ج ‏1، ص 324، بیروت، دار التعارف‏، 1403ق‏.
[4]. ر. ک: همان.