یک جوان برای پاک‌سازی خود، قبل از حج یا عمره چه اقداماتی را باید انجام دهد؟
پرسش
لطف کنید توضیحی در مورد پاک‌سازی کلی برای یک جوان قبل از حج واجب یا عمره بدهید.
پاسخ اجمالی

انجام کارهایی که در زیر می‌آید برای پربار شدن این سفر معنوی، توصیه می‌شود:

  1. 1. انسان باید نیت خود را برای خدا خالص کند تا انگیزۀ غیر خدایی در آن نباشد.
  2. از گناهان توبه نماید.
  3. 3. اگر حق و حقوقی از مردم بر عهدۀ او است ادا کند.
  4. واجبات مالی خود؛ مانند خمس و ... را بپردازد.
  5. از اموری که موجب دل‌مشغولی و مانع توجه به امور معنوی است، اجتناب کند.
پاسخ تفصیلی

از آن‌جا که حج یا عمره یکی از کارهای بسیار مهم است و انسان می‌خواهد در این سفرهای معنوی بهره‌های فراوانی به دست آورد، لازم است قبل از ورود به آن، خود را آماده کند و شرایط خاصی را در خود فراهم نماید[1] که در زیر به پاره‌ای از آنها اشاره می‌شود:

اوٌل) نیٌت خود را برای خدا خالص کنید، به شکلی که هیچ غرضی از اغراض دنیایی؛ مثل ریا، پرهیز از مذمٌت مردم به سبب نرفتن به حجٌ و یا قصد تجارت و... در خفایای دل نباشد؛ زیرا همۀ اینها، عمل را از قربت و اخلاص خالی می‌کند و مانع رسیدن به ثواب موعود می‌گردد.

دوم) از گناهانی که انجام داده توبه خالص نمایید؛ یعنی از انجام آنها پیشیمان باشید و تصمیم جدی بگیرید که  هیچ‌گاه آنها را انجام ندهید و گذشته را جبران کنید و در همه حال از خداوند طلب عفو و بخشش کنید. حق و حقوق مالی و مادی دیگران را که به ناحق تصاحب نموده و یا از بین برده (خودِ آن مال یا عوض آن‌را) به صاحبانش برگردانید و نسبت به حق و حقوق معنوی و غیر مادی مردم؛ مثل تهمت، غیبت، هتک حرمت از آنها حلالیت بخواهید و اگر مفسده‌ای در طرح اینها وجود دارد به نوعی جبران نمایید؛ مثلا خوبی‌های او را در میان مردم بیان و از خداوند برای آنها طلب مغفرت کنید و در مورد آن حقوق و تکالیف الاهی که از طریق کفاره و قضا قابل جبران است تصمیم داشته باشید که جبران نمایید.

برای اطلاع از نحوۀ از بین بردن آثار تخریبی گناهان بر روی روح و روان به کتاب‌های اخلاقی؛ مانند کتاب معراج السعادة مرحوم نراقی و امثال آن مراجعه فرمایید.

سوم) اگر تا به حال خمس مال خود را پرداخت نکرده و سال خمسی نداشتید، برای خود سال خمسی قرار دهید و خمس مال را پرداخت نمایید.

چهارم) بعد از ورود به سرزمین وحی و قبل از انجام اعمال، سعی کنید از اموری که موجب دل‌مشغولی و مانع توجه به امور معنوی است اجتناب کنید؛ مثلا کمتر به بازار جهت خرید و... مراجعه کنید.

پنجم) توشه سفر و خرجی راه خود را از راه حلال تهیه نمایید و در آن سخاوت، گشاده‌دستی داشته باشید و بخل نورزید.

ششم) با دوستان و اهل سفر خوش خلقی نمایید و گشاده‌رو و شیرین کلام باشید و تواضع را پیشۀ خود سازید و از کج خلقی، سخن لغو و درشت‌گویی اجتناب نمایید و سخنی که رضای خدا در آن نیست نگویید و با کسی جدال و خصومت نکنید.

هفتم) بر توان و نیروی خود اعتماد و تکیه نداشته باشید، بلکه فقط بر خداوند توکل کنید و فقط از او یاری بخواهید تا بتوانید همراه با عمره یا حجٌی مقبول و سعیی مبرور به وطن خود برگردید.[2]

[1]. «راه های پاک شدن از گناه»، 798؛ «راه نجات و رستگاری در قرآن»، 49100؛ «ویژگی بهترین مردم در قرآن»، 27103؛ «برترین و جامع ترین صفت انسانی»، 26557.

[2]. ر. ک: مجلسی، بحار الانوار، ج 96، ص 124- 126، بیروت، دارالوفاء، 1404ق.