کدام صفت از صفات انسان است که دیگر صفات نیک تنها در سایه او معنا خواهند یافت؟
پرسش
کدام صفت از صفات انسان است که تمام صفات نیک انسان را شامل می‌شود؟
پاسخ اجمالی
باورهایی، مانند توحید و ولایت از اموری هستند که هر صفت نیک انسان در پرتو اینها معنا پیدا می­کند، و هر صفت و ویژگی خوب انسان بدون آنها رنگ و بوی خدایی نخواهد داشت؛ صفات نیکی هم وجود دارند که به حسب مورد می‌توانند به عنوان بهترین­ها معرّفی شوند؛ مانند خوش‌اخلاقی، گذشت، ایثار و...
البته این صفات نمی‌توانند جامع باشند و به نظر می­رسد که «تقوا» بهترین و جامع‌ترین صفت نیک برای انسان‌ها باشد.[1] این صفت که جامع بسیاری از صفات نیک است، همان پرهیز از ناهنجاری­ها و محرّمات، و انجام واجبات است؛ و بر اساس قرآن کریم، هر آنکه ویژگی «تقوا» در او بیشتر باشد، نزد خدا جایگاه بهتری خواهد داشت: «یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ أُنْثى‏ وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیر»؛[2] اى مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیره‏‌ها و قبیله‌‏ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید (اینها ملاک امتیاز نیست،) گرامی‌‌ترین شما نزد خداوند با تقواترین شما است، خداوند دانا و آگاه است!