آیا کلمه «حضرت» در روایات نیز به کار برده شده است؟
پرسش
معنا و تاریخچه واژه «حضرت» چیست؟ آیا ریشه در کلام اهل بیت(ع) دارد؟
پاسخ اجمالی
کلمه «حضرت» در لغت به معنای «حضور» و «نزد» می‌باشد.[1] این کلمه در عربی به صورت «حضرة» نوشته می‌شود. مثلاً وقتی می‌گوییم: «حضرت امام صادق(ع)» در روایات نیز به کار برده شده است که فارسی زبانان به عنوان احترام و ادب قبل از اسامی امامان معصوم(ع) می‌گویند.
اما آنچه در روایات آمده است، غیر از این معنا و به معنای همراه و حضور است: «... فخرجنا بأهلینا إلى حضرة الإمام الحسن بن علی...»؛[2] یعنی همراه با خانواده خودمان رفتیم نزد امام حسن بن علی(ع).‏

[1]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 4، ص 197، بیروت، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.
.[2] مجلسى، محد باقر، بحار الأنوار، ج 1، ص 71، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ دوم، 1363ش.