چرا ورود به مسجد با پای راست مستحب است؟
پرسش
چرا ورود به مسجد با پای راست مستحب است؟ چه تفاوتی پای راست با پای چپ می کند؟ (با در نظر گرفتن این که بعضی ها چپ پا و بعضی ها راست پا هستند.)
پاسخ اجمالی

در کتاب‌های فقهی به صورت استحبابی سفارش شده است، هنگام ورود به مسجد با پای راست وارد شده و هنگام خروج با پای چپ خارج شوید.[1] گفته می‌شود این فتوا، برگرفته از برخی روایات معصومین(ع) است.[2]

گفتنی است؛ از آن جا که همه احکام اسلام دارای حکمت یا حکمت هایی هستند، - اگر چه همه آنها برای ما روشن نشده است - این امر مستحبی نیز حکمتی دارد که می تواند جنبه های مختلفی داشته باشد، از جمله آن حکمت ها می تواند رعایت امور پزشکی باشد؛ چرا که دانشمندان علم پزشکی یک اصل ثابت شده ای دارند که همه انسان ها هنگام سکته کردن اگر وزن بدن شان روی پای راست باشد، به جلو می افتند و اگر وزن بدن شان روی پای چپ باشد به عقب می افتند. بنابراین وقتی که شخصی با پای راست وارد مسجد می شود، اگر در همان حال سکته کند، به جلو یعنی داخل مسجد می افتد که بهترین مکان ها است، همچنین هنگام خارج شدن از مسجد اگر با پای چپ بیرون رود در صورت سکته کردن، چون سنگینی بدن او روی پای چپ است به پشت یعنی داخل مسجد می افتد، در نتیجه بر اساس دلیل علمی یاد شده این حکم استحبابی برای همه به طور مساوی است و برای افراد چپ پا یا راست پا فرقی ندارد، البته ممکن است هر یک از احکام اسلام دلیل های مختلفی داشته باشد که علم بشری به دلیل نقصانش هنوز نتوانسته است به تمام زوایای آن دست پیدا کند.

[1]. ر. ک: نمایه 99081 (آداب و احکام حضور در مسجد).

[2]. «الْفَضْلُ فِی دُخُولِ الْمَسْجِدِ أَنْ تَبْدَأَ بِرِجْلِکَ الْیمْنَى إِذَا دَخَلْتَ وَ‌ بِالْیسْرَى إِذَا خَرَجْتَ»؛ کلینى، ابو جعفر، محمد بن یعقوب، الکافی (ط - الإسلامیة)، ج ‌3، ص 308، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چهارم، 1407 ه‍ ق.