اگر شاهدی بداند که در صورت گواهی‌دادن در دادگاه، نزاعی بزرگ بین دو طایفه در ‌می‌گیرد، چه وظیفه‌ای خواهد داشت؟
پرسش
یک نفر شاهد قتل بوده، ولی علم به آن دارد که در صورت شهادت، جنگ خونینی بین دو طایفه در می‌گیرد. باید در جواب قاضی به عنوان شاهد چه بگوید؟ دروغ یا راست؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، شاهد باید سکوت کند یا توریه[1] نماید و در صورت عدم امکان، برخی[2] معتقدند که برای جلوگیری از فساد بزرگتر، این گواه می‌تواند دروغ بگوید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال سکوت کند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، در فرض امکان بنابر احتیاط توریه کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در این فرض، راست گفتن جایز نیست و اگر توریه ممکن نباشد یا شخص توان آن را نداشته باشد، سکوت کند و اگر مجبور به سخن شد، دروغ بگوید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. یعنی به‌گونه‌ای صحبت کند که شنونده معنای ظاهری را بفهمد ولی گوینده معنای خلاف ظاهر را اراده کند.
[2]. آیت الله هادوی تهرانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.