چرا نام حضرت مهدی(عج) را به صورت «م ح م د» می‌نویسند؟
پرسش
چرا نام حضرت مهدی(عج) را به صورت «م ح م د» می‌نویسند، بر اساس چه دستور و چه روایتی باید جدا نوشت؟
پاسخ اجمالی

عموم شیعیان و بیشتر اهل‌سنت به ظهور "مهدی" در آخر الزمان اعتقاد دارند، اما شیعۀ دوازده امامی معتقد است که او فرزند امام یازدهم، و نامش مشابه نام پیامبر اسلام(ص) است، اما از تعدادی روایات استفاده می‌شود که در بردن نام ایشان، از عنوان کلی "مهدی" استفاده شده و نام اصلی ایشان بر زبان‌ها جاری نشود.[1]
حال، آیا این دستور، مخصوص زمان غیبت صغرا بوده، یا هنوز پابرجاست، در میان دانشمندان، اختلاف نظر است، مجلسی اول(ره) در این زمینه می‌گوید:
«و شیخ بهاء الدین محمد تجویز تسمیه مى‏کرد و مى‏گفت که نهى مخصوص زمان غیبت صغرا بود؛ چون در بعضى از این احادیث نهى وارد شده است که هر گاه نام برید دشمنان به طلب آن‌حضرت مشغول خواهند شد و دست بر آن‌حضرت نیافته شیعیان و اصحاب آن‌حضرت را خواهند گرفت و ضرر خواهند رسانید، و لیکن چون در احادیث وارد شده است که تا خروج نکند نام نمى‏توان برد و ممکن است که در غیبت صغرا حرمتش بیشتر باشد و هیچ شک نیست که به عنوان حجت آل محمّد ص و مهدى و هادى و امثال اینها تعبیر نمودن بهتر است و احوط است‏".[2]
برخی از فقهای معاصر اما، روایات مذکور در این زمینه را از باب تقیه دانسته و معتقدند؛ در زمان کنونی، وجهی برای این منع(به زبان آوردن نام اصلی امام زمان) وجود ندارد.[3]
در هر حال، به جهت رعایت احتیاط[4] (مستحب) و برای این‌که خواننده متونی که نام آن‌حضرت در آنها آمده، ناخودآگاه این نام را بر زبان نیاورد، نویسندگان، آن‌را به صورت جداگانه می‌نگارند تا یادآوری برای مخاطب باشد و این احتیاط را رعایت نمایند. و گرنه دلیل جداگانۀ دیگری برای این جداسازی وجود ندارد.

[1] ر. ک: مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 51، ص 31، باب 3، "النهی عن التسمیة"، بیروت، مؤسسة الوفاء، 1404ق.
[2]. مجلسی، محمد تقی، لوامع صاحبقرانی، ج 4، ص 159، قم، اسماعیلیان، چاپ دوم، 1414ق.
[3]. مکارم شیرازى، ناصر، استفتاءات جدید، ج ‌3، ص 541، س 1506، قم، مدرسه امام على بن ابى طالب، چاپ دوم، 1427ق.
[4]. ر. ک: تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج ‌1، ص 504، س 2207، قم، چاپ اول، بی‌تا.