آیا خود خدا هم ابتدا فکر می‌کرد که اسماعیل امام هفتم است و نه امام کاظم(ع)؟
پرسش
شما نوشته بودید که تنها مردم فکر می‌کردند که اسماعیل بعد از امام جعفر صادق(ع) امام است، ولی مطابق نظریه بداء خدا هم در ابتدا فکر می‌کرد که اسماعیل امام بعدی است، ولی بعداً دانست که موسای کاظم(ع) امام است، شما این موضوع را به کدام دلیل ذکر نکردید؟
پاسخ اجمالی
نظریه بداء آن نیست که خداوند به موضوعی علم نداشته و پس از آن علم پیدا کند، بلکه مراد شیعه از بداء در مورد خداوند، عبارت از این است که تقدیر الاهى در مورد انسان بر اثر عواملی چون اعمال پسندیده و ناپسند تغییر می‌کند و این به مفهوم آشکار شدن چیزى است که بر بندگان مخفى بوده و ظهورش براى آنان تازگى دارد، نه این‌که خداوند به علمی دست یابد که قبلاً از او مخفی بود.
برای آگاهی بیشتر لطفاً لینک‌های زیر را مطالعه کنید:
(امامت اسماعیل از دیدگاه روایات شیعه) 7774.
(بداء از دیدگاه شیعه و اهل سنت) 7149.