آیا آنچه در مورد نام‌های یاران امام زمان(عج) و محل زندگی آنان نقل شده؛ از سند معتبر برخوردار است؟
پرسش
آیا نام‌هایی که امام علی(ع) برای یاران حضرت قائم(عج) فرمودند؛ نام اصلی ایشان بوده یا این‌که نامی دیگر دارند و به مصلحت این نام‌ها را فرموده‌اند؟
پاسخ اجمالی
روایتی که در پرسش به آن اشاره شده؛ از اصبغ بن نباته از امام علی(ع) نقل شده است که آن‌حضرت خطبه‌اى خواند و نامى از خروج مهدى(ع) و یاران او برد، و على(ع)، افراد مهدى(ع) را می‌شمرد و مردم می‌نوشتند... .[1]
نام یاران امام مهدى(ع) و خاستگاه و وطن‌هایشان در ادامه این روایت ذکر شده است. اما این روایت؛ از قوّت سندى برخوردار نیست و از نظر دلالى نیز به معناى انحصار یاران امام زمان(ع) در افراد نام برده شده نیست. به‌علاوه بر فرض پذیرش؛ نمی‌توان حقیقی بودن این اسم‌ها را پذیرفت.

[1]. ر. ک: ابن طاووس، علی بن موسی، التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن المعروف بالملاحم و الفتن، ص 288 – 297، قم، مؤسسة صاحب الأمر(عج)، چاپ اول، 1416ق.