دلیل جواز داشتن چهار همسر دائم در یک زمان برای مردان چیست؟
پرسش
چرا در اسلام هر مرد می تواند با 4 زن ازدواج کند. عدد 4 از کجا امده؟ مثلاً چرا 3 تا یا 5 تا نیست؟
پاسخ اجمالی

قبل از اسلام، حتی بعد از اسلام (در اوایل) مردها می توانستند با تعداد زیادی از زنان ازدواج کنند. اسلام به دلیل مصالحی از جمله؛ جلوگیری از ضایع شدن حق زنان، تعداد همسران را محدود ساخت. از نظر اسلام مرد می تواند در یک زمان یک یا دو یا سه یا چهار همسر دائم و بیش از آن همسر موقت داشته باشد.

دلیل این حکم (عدد 1و 2و 3و 4 همسر) و محدودیت آن به عدد چهار و عدم جواز بیش از آن، آیه شریفه قرآن مجید است که می فرماید: "فَانْکِحُوا ما طابَ لَکُمْ مِنَ النِّساءِ مَثْنى‏ وَ ثُلاثَ وَ رُباعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُوا فَواحِدَةً أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُکُمْ ذلِکَ أَدْنى‏ أَلاَّ تَعُولُوا"؛ با زنان پاک (دیگر) ازدواج نمائید، دو یا سه یا چهار همسر و اگر مى‏ترسید عدالت را (درباره همسران متعدد) رعایت نکنید، تنها یک همسر بگیرید، و یا از زنانى که مالک آنهائید استفاده کنید، این کار، از ظلم و ستم بهتر جلوگیرى مى‏کند". [1]  اما این که چرا اسلام تعداد همسران دائم را در عدد "چهار" محدود ساخته است و مثلاً در "پنج" یا "شش"یا عدد دیگری محدود نساخته است، در روایات ما چیزی بیان نشده است.

برای آگاهی از فلسفه تعدد زوجات در اسلام به پاسخ های زیر مراجعه فرمائید:

1. سؤال 633 (سایت: 692)، نمایه: اسلام و تعدد زوجات (چند همسری).

2. سؤال 4146 (سایت: 4947)، نمایه: چند همسری و احساسات زنان.

[1]  نساء،3.