اینجانب در قسمت اداری یک شرکت خودروسازی فعالیت می نمایم. با وجود اینکه روزانه بیش از دو ساعت مفید نیستیم. آیا حقوق دریافتی ما که بر اساس تخصص و کارایی است،شبه ناک می باشد؟
پرسش
اینجانب در قسمت اداری یک شرکت خودروسازی فعالیت می نمایم. با وجود اینکه روزانه بیش از دو ساعت مفید نیستیم و تنها به جهت تخصص و حضور در شرکت حقوق دریافت می کنیم.
1. آیا حقوق دریافتی ما که بر اساس تخصص و کارایی است،شبه ناک می باشد؟
2. اگر در زمانهای بیکاری به فعالیتهایی همچون مطالعه و ... در سر کار روی بیاوریم، اشکالی دارد؟
3. به جهت نیاز معیشتی ،اضافه کاری یک عرف مقبول در شرکت است.آیا اضافه کار ماندن با وجود اینکه می دانیم برای شرکت مفید نیستیم، شبه ناک است؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

1و3) اینگونه امور تابع قوانین و مقررات مربوطه مى باشد واگر بر طبق قوانین باشد، مانعى ندارد.

2) اگر با اذن مسئول مربوطه باشد که شرعاً و قانوناً حق اذن دادن داشته باشد، مانعى ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتیکه بر خلاف مقررات شرکت مربوطه نباشد و در وظیفه ای که دارید کوتاهی نکنید اشکالی ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

ج1: در مورد سوال چون وظیفه کارمند آماده به خدمت بودن و بر سرکار حاظر بودن است حقوق دریافتی اشکالی ندارد.

ج3و2: در صورتی که خلاف قانون و خارج از مقررات نباشد. اشکالی ندارد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. اگر قرار داد شرکت با شما بر اساس زمان حضور شما در شرکت منعقد شده است و کم کاری یا بیکاری شما در این ساعات مستند به فقدان زمینه کار از سوی شرکت است، حقوق شما حلال و بلا اشکال است.

2. اگر قرار داد شما با شرکت منعی برای این فعالیت ها نباشد و این فعالیت ها مانع از کار شما نباشد و هیچ خللی در کیفیت و کمیت کار شما ایجاد نکند، این گونه فعالیت ها بلا مانع است، هرچند  احتیاط آن است که با اذن مسئول واحد شما انجام شود و کار شما در جهت ارتقاء کیفی کارآیی شما در شرکت باشد.

3. اگر در قرار داد شما شرکت امکان اضافه کاری به نحو مطلق پذیرفته شده باشد، اضافه کاری و دریافت حق الزحمه آن بلا مانع است. اما اگر اضافه کاری مشروط به ضرورت آن به تشخیص شما باشد، در فرض مزبور جایز نیست.