اگر فردی در ثبت گروه خونی بیمار اشتباه کند و در پی آن، خون نامناسب به بیمار تزریق شده و منجر به فوت او شود، آیا آن فرد، ضامن دیه است؟
پرسش
بنده در قسمت تایپ کارتهای پزشکی مشغول فعالیتم. اگر در تایپ مشخصات پزشکی بیمار اشتباه کنم ضامن خسارات احتمالی ناشی از اشتباه خود هستم؟ مثلاً در تایپ گروه خونی بیمار اشتباه کنم و بیمار خونی به او منتقل شود که با گروه خونی او مطابقت ندارد و این باعث مرگ بیمار شود. آیا بنده ضامن دیه او هستم؟
پاسخ اجمالی
در چنین مواردی، اگر کار اشتباه فرد، سبب اصلی از دنیا رفتن بیمار شده و مرگ -عُرفاً- به او نسبت داده شود، وی ضامن دیه متوفی است. بر این اساس، در فرض سؤال، برخی از مراجع،[1] این فرد را مقصر اصلی و ضامن دیه میدانند، اما برخی[2] میگویند فردی که تنها یک اشتباه تایپی داشته مقصّر اصلی و ضامن دیه نیست، اگرچه او نیز در جای خودش مقصّر است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر کوتاهی کرده باشید، مقصر هستید، ولی دیه به عهده شما نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر علت اصلی مرگ، اشتباه شما باشد ضامن دیه میباشید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
بله، ضامن هستید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، اگر عرفاً استناد تزریق خون مستند به تایپیست باشد او ضامن است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آری، ضامن هستید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر اتلاف یا خسارت مستند به خطای شما باشد، ضامن هستید.

[1]. آیت الله شبیری زنجانی، مکارم شیرازی.
[2]. آیت الله خامنهای.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.