آیا زن مطلقه به بهانه دیدار فرزند خود، می‌تواند با وجود نارضایتی شوهر سابقش،‌ به خانه او رفت و آمد داشته باشد؟ با فرض اینکه چنین رفت و آمدی هیچ بار مالی بر عهده شوهر سابق نمی‌گذارد؟
پرسش
پدر و مادر من مدتی است که از هم طلاق گرفته‌اند و پدرم صریحاً اعلام کرده که "من راضی نیستم مواقعی که منزل نیستم، مادرتان به خانه من بیاید". البته مادرم پزشک متخصص و آدم بااخلاقی هستند و من از حضور مادرم خوشحال می‌شوم. آیا صحیح هست که مادرم به خانه پدرم که زندگی می‌کنم بیاید و بخوابد؟ البته مادرم خودش هزینه خوراکی روزهایی که پیش ماست را از جیب خود می‌دهد؟
پاسخ اجمالی
زنی که از شوهرش طلاق گرفته در صورتی که بداند که او راضی نیست که در خانه‌اش حضور یابد، نمی‌تواند بدون اجازه او وارد خانه وی شود، که از این جهت، ملاقات پدر با فرزندانش در خانه مادر نیز همین حکم را دارد.
البته، اگر دادگاه جهت ملاقات مادر و فرزند، ترتیبی مشخص کرده باشد که زن بتواند در مقاطع زمانی خاصی در خانه شوهر سابق، با فرزندش دیدار داشته باشد، شوهر باید ملتزم به آن بوده و مقدماتش را فراهم نماید.
ضمن اینکه برخی از مراجع در فرض سؤال می‌گویند، چنانچه ملاقات مادر و فرزند در مکانی دیگر امکان نداشته باشد، زن می‌تواند به مقدار صله رحم، با فرزندش دیدار کند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خیر، چنین حقی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه زن از شوهر خود طلاق گرفته، رفتن به خانه مرد بدون رضایت او جایز نیست هر چند برای دیدن فرزند خود باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
به مقدار صله رحم، مانعی ندارد، مشروط بر این که نتوانند ملاقات خود را در جای دیگری قرار دهند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتی که مالک منزل نباشد باید با اجازه مالک آن وارد شود.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بر اساس توضیحاتی که داده‌اید، حضور مادرتان در منزل پدرتان در صورتی که از نارضایتی پدر خبر داشته باشد یا نسبت به این موضوع شک داشته باشد، حرام است اما شما وظیفه ندارید راضی نبودن پدر را به مادرتان اطلاع دهید یا از حضور مادرتان در خانه پدر جلوگیری کنید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.