عکس گرفتن مرد از زنی که توجهی به رعایت حجاب ندارد، چه حکمی دارد؟
پرسش
من به عنوان عکاس با افراد و خانم‌های زیادی در ارتباط هستم که دین خاصی ندارند و یا قائل به حجاب نیستند. آیا درآمد من و نگاه من مشکلی دارد؟
پاسخ اجمالی

اکثر مراجع تقلید، نگاه عمدی به زنان بی‌حجاب را – گرچه بی‌توجه به مسئله حجاب باشند- جایز ندانسته‌اند. اما برخی[1] معتقدند که چنین نگاهی اگر موجب مفسده نشود اشکالی ندارد و در این صورت نگاه عکاس به چهره طرف مقابل حرام نیست.

در هر حال، بر فرض این‌که عکاس در جریان کارش دچار نگاه حرام شود، ولی اجرتی که برای گرفتن عکس دریافت کرده، حرام نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

نگاه کردن عمدی به زنانی که حجاب را رعایت نمی‌کنند و با تذکر هم این کار را رها نمی‌کنند بنابر احتیاط واجب جایز نیست. اما به هر حال با تحقق شرایط ( از جمله احتمال تأثیر ) وظیفه شما نهی از منکر زبانی است.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

چنانچه در معرض نگاه حرام باشد جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

عکاسی برای چنین افرادی اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که نگاه شما، نگاه فاسدی نباشد، مانعی ندارد، البته مشروط بر این که برهنه نباشد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. نگاه بدون شهوت به افراد غیر مسلمان و نیز به افراد مسلمانی که معمولاً حجاب را رعایت نمی‌کنند، حرام نیست.
  2. عکاس، مالک درآمد حاصل از عکاسی است؛ هرچند احیاناً در نگاهش به مشتریان رعایت حدود شرعی را نکند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام؛ مکارم شیرازی، هادوی تهرانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.