نام همسران و فرزندان امام حسن مجتبی(ع) چه بود؟
پرسش
آیا امام حسن(ع) از جعده دارای فرزند شده بود؟
پاسخ اجمالی
در مورد تعداد همسران امام حسن(ع) اختلاف زیادی وجود دارد؛ اما از آنجا که برخی از گزارشها به انگیزه تخریب شخصیت حضرتشان جعل شده است، نمیتوان به تمام آنها اعتماد کرد.[1]
به هر حال در منابع گوناگون برای امام حسن(ع) هفت همسر، دو کنیز، و چهارده،[2] پانزده،[3] شانزده،[4] بیست و سه[5] و یا بیست و پنج[6] فرزند ذکر شده است:
1. «ام بشیر»: دختر ابو مسعود بن عقبة‏ خزرجیه؛ امام(ع) از او سه فرزند به نامهای زید، امالحسن و ام الحسین(ام الخیر[7]) داشت.[8]
2. «خوله»: دختر منظور بن زبّان؛ امام از او فرزندانی به نامهای حسن،[9] محمد اکبر، و دو دختر که در همان کودکی از دنیا رفتهاند، داشت.[10]
3. «ام اسحاق»: دختر طلحة بن عبیدالله؛ امام(ع) از او صاحب سه فرزند به نامهای حسین ملقب به اثرم، طلحه و فاطمه شد.[11]
4. «امکلثوم»: دختر فضل بن عباس بن عبدالمطلب بن هاشم؛ امام(ع) از او چهار فرزند به نامهای محمد اصغر، جعفر، حمزه و فاطمه داشت.[12]
5. «جعده»: دختر اشعث بن قیس بن معدب؛ امام(ع) از او دو پسر به نامهای اسماعیل و یعقوب[13] و دو دختر که در کودکی از دنیا رفتند، داشت.[14]
6. «صافیه»: امام(ع) از او صاحب یک فرزند به نام ام عبدالله که نام اصلى او فاطمه است، شد. ایشان مادر امام باقر(ع) است.[15]
7. «زینب»: دختر سبیع بن عبدالله؛ امام(ع) از او صاحب یک فرزند به نام عبدالله اصغر شد.[16]
8. «بقیله»(کنیز):[17] امام(ع) از این کنیز صاحب سه فرزند به نامهای قاسم، عمر(ابوبکر[18]) و عبدالله شدند[19] که همه آنها در روز عاشورا به شهادت رسیدند[20] و نسلى از آنان باقى نماند.[21]
9. «ظمیاء»[22](کنیز): مادر عبدالرحمن،[23]
البته، در برخی منابع تاریخی گزارش شده است که امام حسن مجتبی(ع) همسری به نام عائشه خثعمیّه داشتند که او را طلاق دادند.[24]
گفتنی است در صورت مشاهده گزارشهای مستند دیگر، این پاسخ ویرایش و تکمیل خواهد شد.

[2]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 29، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.
[3]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 20، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.
[4]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 213، تهران، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ سوم، 1390ق.
[5]. سبط بن جوزی‏، تذکرة الخواص من الأمة فی ذکر خصائص الأئمة، ص 194، قم، منشورات الشریف الرضی‏، چاپ اول، 1418ق.
[6]. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، خامسه 1، ص 225 – 226، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1418ق.
[7]. قمی، حسن بن محمد بن حسن، تاریخ قم، ترجمه، عبد الملک قمی، حسن بن علی بن حسن، تحقیق، تهرانی، سید جلال الدین، ص 164، تهران، توس، 1361ش.
[8]. إعلام الورى بأعلام الهدى، ص 213؛ الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد، ج‏ 2، ص 20.
[9]. الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد، ج‏ 2، ص 20.
[10]. الطبقات‏الکبرى، خامسة 1، ص 225  - 226.
[11]. إعلام الورى بأعلام الهدى، ص 213؛ الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد، ج ‏2، ص 20.
[12]. الطبقات‏الکبرى، خامسة 1، ص 225.
[13]. تذکرة الخواص من الأمة فی ذکر خصائص الأئمة، ص 195.
[14]. الطبقات‏الکبرى، خامسة 1، ص 226.
[16]. همان.
[17]. همان، ص 226.
[18]. همان.
[19]. مناقب آل أبی طالب علیهم السلام، ج ‏4، ص 29.
[20]. تاریخ ‏قم، ص 194.
[21]. الطبقات‏الکبرى، خامسة 1، ص 226.
[22]. همان.
[23]. إعلام الورى بأعلام الهدى، ص 213؛ الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد، ج ‏2، ص 20.