کد سایت fa9568 کد بایگانی 9434 نمایه خواندن ذکر منقول از ابو بصیر در تشهد نماز
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|تشهد و سلام
خلاصه پرسش
خواندن ذکر منقول از ابو بصیر در تشهد نماز چه حکمی دارد؟
پرسش
آیا خواندن تشهد نماز مطابق فرمان معصوم (ع) (نقل ابو بصیر از امام جعفر صادق (ع):"بسم الله و باالله و الحمد لله والاسماء السنی کلها لله اشهد ان لااله الاالله وحده لاشریک له واشهدان محمدا عبده ورسوله ارسله بالحق بشیراً ونذیراً بین یدی الساعته اشهد ان ربی نعم الرب و ان محمداً نعم الرسول و ان علیاً نعم الوصی و نعم الامام اللهم صل علی محمد وآل محمد وتقبل شفاعته فی امته وارفع درجته")، مبطل نماز است یا مبطل نیست؟
پاسخ اجمالی

در کتب معتبر فقهی آمده است که یکی از مستحبات تشهد این است که در تشهد دوم بگوید :«بسم اللَّه و باللَّه و الحمد للَّه و خیر الأسماء للَّه أشهد أن لا إله إلّا اللَّه وحده لا شریک له، و أشهد أنّ محمَّداً عبده و رسوله، أرسله بالحقّ بشیراً و نذیراً بین یدی الساعة، أشهد أنّک نعم الربّ، و أنّ محمّداً نعم الرسول، التحیّات للَّه، و الصلوات الطاهرات الطیّبات الزاکیات الغادیات الرائحات السابغات الناعمات ما طاب و زکى و طهر و خلص و صفى فللّه أشهد أن لا إله إلّا اللَّه وحده لا شریک له، و أشهد أنّ محمَّداً عبده و رسوله أرسله بالحقّ بشیرا". بر این اساس خواندن همان مقداری که در متن عروه آمده است (نه بیشتر) - آن هم به عنوان مستحب، نه به عنوان این که جزو تشهد و واجب است - اشکالی ندارد.

پاسخ تفصیلی

در کتب معتبر فقهی آمده است که یکی از مستحبات تشهد این است که نماز گزار در تشهد اول و دوم کلماتی را که از قول امام صادق (ع) در موثقه ابی بصیر آمده است بخواند. آن کلمات عبارت اند از این که در تشهد اول (در رکعت دوم) بگوید: «بسم اللَّه و باللَّه، و الحمد للَّه و خیر الأسماء للَّه، أشهد أن لا إله إلّا اللَّه وحده لا شریک له، و أشهد أنّ محمَّداً عبده و رسوله، أرسله بالحقّ بشیراً و نذیراً بین یدی الساعة، أشهد أنّک نعم الربّ، و أنّ محمَّداً نعم الرسول، اللّهمَّ صلّ على محمَّد و آل محمَّد، و تقبّل شفاعته فی أُمّته و ارفع درجته»، ثمّ تحمد اللَّه مرّتین أو ثلاثاً ثمَّ تقوم". و در تشهد دوم (در رکعت سوم یا چهارم) بگوید: «بسم اللَّه و باللَّه و الحمد للَّه و خیر الأسماء للَّه أشهد أن لا إله إلّا اللَّه وحده لا شریک له، و أشهد أنّ محمَّداً عبده و رسوله، أرسله بالحقّ بشیراً و نذیراً بین یدی الساعة، أشهد أنّک نعم الربّ، و أنّ محمّداً نعم الرسول، التحیّات للَّه، و الصلوات الطاهرات الطیّبات الزاکیات الغادیات الرائحات السابغات الناعمات ما طاب و زکى و طهر و خلص و صفى فللّه أشهد أن لا إله إلّا اللَّه وحده لا شریک له، و أشهد أنّ محمَّداً عبده و رسوله أرسله بالحقّ بشیرا".[1]

مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی در پاسخ سؤالی در این زمینه فرموده اند: "تشهّد ابى بصیر در عروة الوثقى مذکور است به همان نحو بخوانند و چون مسئله از مسائل فرعیّه است مقلّدین، زائد بر آنچه در رسائل عملیّه مذکور است، نخوانند.[2] لازم به تذکر است که عبارت "و ان علیاً نعم الوصی و نعم الامام" در روایات و در عروه وجود ندارد.

بر این اساس خواندن همان مقداری که در متن عروه آمده است - آن هم به عنوان مستحب و نه به عنوان این که جزو تشهد و واجب است - اشکالی ندارد و مبطل نماز نیست، ولی اگر به این نیت که جزو واجب نماز است خوانده شود، مبطل خواهد بود.

[1]. الیزدی، السید محمد کاظم بن عبد العظیم الطباطبائی العروة الوثقى (المحشى)، ج‏2، ص 591، ‏ الناشر: مؤسسة النشر الإسلامی التابعة لجماعة المدرسین‏، تاریخ الطبع: 1419 ه ق‏، الطبعة: الأولى‏، مکان الطبع: قم المقدسة، المحقق، المصحح: أحمد المحسنی السبزواری‏، ملاحظات: مع حواشی جمع من الفقهاء العظام‏، عدد المجلدات: 5.

[2]. مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج‏1، ص 177، الناشر، دار القرآن الکریم‏، تاریخ الطبع، 1409 ه ق‏، الطبعة: الثانیة، عدد المجلدات: 3، مکان الطبع: قم المقدسة.