واژه‌هایی؛ مانند «وصول» و «بلوغ» که از ریشه‌های «وصل» و «بلغ» هستند، چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
پرسش
تفاوت بین واژه‌های «وَصل» و «بلغ» چیست؟
پاسخ اجمالی

واژه‌ی «بلوغ» از ماده «بلغ» به معنای رسیدن به انتهای مقصد و منتها از جهت مکان، زمان و ... می‌باشد.[1] گاهی نیز به چیزی که در شُرُف رسیدن و یا انجام‌شدن باشد هم گفته می‌شود، اگرچه کاملا به آن نرسیده باشد.[2]

«وصول» از ماده «وصل»[3] به معنای اتصال و رسیدن،[4] در برابر هجران و دوری است.[5]

بنابراین، «وصول» و «بلوغ» هر دو به معنای رسیدن به چیزی است؛[6] همان‌گونه که «ایصال» و «ابلاغ» به معنای رساندن است.[7] اما تفاوت بلوغ با وصول در این است که وصول در جایی به کار می‌رود که «رسیدن» به حد اعلا و بالاترین درجه‌ی خود رسیده باشد؛[8] اما بلوغ در جایی است که در شرف رسیدن باشد، مانند بچه‌ای که در شرف رسیدن به بلوغ باشد، بالغ گفته می‌شود.[9]

[1]. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، مفردات الفاظ القرآن‏، ص 144، بیروت، دار القلم‏، چاپ اول، 1412ق.

[2]. همان.

[3]. جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح (تاج اللغة و صحاح العربیة)، محقق، مصحح، عطار، احمد عبد الغفور، ج 5، ص 1842، بیروت، دار العلم للملایین، چاپ اول، 1410ق.

[4]. همان.

[5]. همان.

[6]. همان.

[7]. واسطی زبیدی، محب الدین سید محمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، محقق، مصحح، شیری، علی، ج 12، ص 7، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، چاپ اول، 1414ق.‌

[8]. همان.

[9]. «فرق عجل فرجه، با بلغ فرجه»، 55816.