منظور ابن عربی از این‌که امام علی(ع) هیولای عالم ملکوت می‌باشد چیست؟
پرسش
منظور ابن عربی از هیولای عالم ملکوت بودن امیرالمؤمنین(ع) چیست؟
پاسخ اجمالی

در برخی از شروح اخیر بر آثار محی الدین عربی، عبارتی از ایشان در بیان شخصیت و فضائل امام علی(ع) نقل شده است:

«درود و تحیات خداوند متعال بر آن حقیقت ولایت باد که سرّ اسرار عالم خلقت است و مشرق طلوع انوار احدیت؛ خود در غیوب عوالم لاهوت مهندسى خبیر است و در بیابان‌های فضای جبروت، گردش‌گری بصیر؛ والى ولایت ناسوت است؛ و «مصور هیولاى‏ ملکوت»‏.[1]

با قطع نظر از صحت اسناد این سخن به ابن عربی،[2] در مورد جمله‌ی «مصور هیولای ملکوت»، می‌‌توان گفت مقصود از این جمله آن است که انسان کامل واسطه‌ی فیض است،[3] و این وساطت فیض اختصاص به عالم ماده و ناسوت ندارد، بلکه در تمام مراتب خلقت حتی در عوالم ملکوت و جبروت[4] نیز جریان دارد.

[1]. «و على سرّ الاسرار و مشرق الانوار المهندس فى الغیوب اللّاهوتیّة السّیّاح فى الفیافى الجبروتیّة المصوّر للهیولى الملکوتیّة الوالى للولایة النّاسوتیّة انموذج الواقع و شخص الاطلاق المنطبع فى مرایا الانفس و الآفاق سرّ الانبیاء و المرسلین سید الاوصیاء و الصدّیقین صورة الامانة الالهیّة مادّة العلوم الغیر المتناهیة الظاهر بالبرهان الباطن بالقدر و الشّأن بسملة کتاب الموجود فاتحة مصحف الوجود حقیقة النقطة البائیّة «المتحقّق» بالمراتب الانسانیّة حیدر آجام الابداع الکرّار فى معارک الاختراع السرّ الجلىّ و النّجم الثّاقب علىّ بن ابى طالب «ع»». موسوى خلخالى، صالح، شرح مناقب محیى الدین عربى، ص 140، تهران، کتابخانه خورشید، چاپ اول، 1322ش.

[2]. ر. ک: تهرانی، سید محمد حسین، امام شناسى، پاورقی: ج 10، ص 378، مشهد، علامه طباطبائى، چاپ دوم، 1418ق.

[3]. ر. ک: «خلقت نورانی پیامبر(ص)»، 24275 ؛  «امامان(ع) و ولایت تکوینی»، 222؛ «چهارده معصوم؛ مظهر و تجلّی صفات خداوند»، 58189؛ «ربوبیت و انسان کامل»، 3416.

[4]. ر. ک: «حضرات خمس و مراتب وجود »، 13064؛ «فرق ملائکه جبروتی با ملائکه ملکوتی»، 7990.