زندگی‌نامه سوید بن عمرو بن مطاع که روز عاشورا در به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه سوید بن عمرو بن مطاع را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا و از کسانی که توانست در میان قافله یاران باوفای امام امام حسین(ع) حضور یابد و مُهر شهادت در راه خدا را در کارنامه اعمال خود ثبت نماید، سوید بن عمرو بن مطاع[1] (ابی مطاع)[2] خثعمی‏ است.[3] در برخی از کتاب‌ها نام وی را سوید بن مطاع نیز ذکر کرده‌اند.[4]

سوید انسان شریفی[5] از قبیله‌ی بنی ‌خثعم بود[6] که یکی از ویژگی‌های برجسته‌اش این بود که زیاد نماز می‌خواند.[7] وی در میدان جنگ مانند شیرى از بند رها شده می‌جنگید و بر بلاهایی که بر سر او می‌آمد، نهایت صبر و شکیبایى را داشت.[8]

در روز عاشورا سوید به تنهایی[9] و یا به همراه بشیر بن عمرو حضرمی جزو آخرین افرادی (غیر از بنی‌ هاشم) بودند که در رکاب امام(ع) به شهادت رسیدند.[10]

البته برخی دیگر می‌گویند؛ وی بعد از شهادت حنظله بن سعد شبامى‏ و قبل از یحیى بن سلیم مازنى براى جنگیدن در راه خدا برخاست،[11] تا این‌که بدن او پر از زخم شده و بیهوش بر زمین افتاد و هیچ حرکتی نداشت، اما بعد از آن‌که صدای کشته شدن امام حسین(ع) را شنید،برخاست و از میان کفش خود، چاقویى را که پنهان کرده بود، بیرون آورد، و با دشمنان جنگید[12] تا این‌که توسط هانی بن ثبیت حضرمی،[13] و یا عروه بن بطار تغلبی (عزره بن بطان تغلبی)[14] و زید بن رقاد جنبى به شهادت رسید.[15] بر اساس این گزارش، وی آخرین شهیدی است که در کنار سیدالشهداء(ع) به معشوق خود رسید.[16]

برخی منابع، اشعاری حماسی را از سوید بن عمرو در روز عاشورا نقل کرده‌اند:

«اى حسین! بپاخیز، امروز احمد (پیامبر) را خواهى دید و نیز پدر بزرگوارت على که صاحب بذل و بخشش بود.

حسن را خواهی دید مانند ماه کامل! و عمویت که مردى شجاع، پر همت و رشید بود.

یعنی حمزه که شیر خدا است و اسد خوانده می‌شد؛ و ذو الجناحین (جعفر طیار) را خواهی دید که در جایگاه شایسته‌‏اى است؛ او را در بهشت فردوس که مقامی عالى است، ملاقات می‌کنی».[17]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 154، قم، آل البیت‏ ع، چاپ دوم‏، 1406ق.

[2]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب (رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 101، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[3]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 239، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق.

[4]. ابن کلبى، هشام بن محمد، نسب معد و الیمن الکبیر، محقق، حسن، ناجى‏، ج 1، ص 357، بیروت، عالم الکتب‏، چاپ اول، 1425ق.

[5]. سید بن طاوس، اللهوف فی قتلی الطفوف، مترجم، فهرى زنجانى، سید احمد، ص 111، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1348ش.

[6]. تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 154.

[7]. اللهوف فی قتلی الطفوف، ص 111.

[8]. همان.

[9]. ابن کثیر دمشقی‏، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج 8، ص 185، بیروت، دار الفکر، 1407ق.

[10]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 444، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[11]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 45، ص 23 - 24، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[12]. اللهوف فی قتلی الطفوف، ص 111 - 112.

[13]. تسمیة من قتل مع الحسین ع، ص 154.

[14]. همان؛ بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج 3، ص 204، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.

[15]. تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ج ‏5،  ص 453.

[16]. همان؛ انساب الاشراف، ج 3، ص 204.

[17]. بحار الانوار، ج 45، ص 26؛ خوارزمی‏، موفق بن احمد، مقتل الحسین(ع)، ج 2، ص 24، قم، انوار الهدی‏، چاپ دوم، 1423ق. (البته این اشعار به شهید دیگری به نام سعید بن عبدالله حنفی نیز نسبت داده شده است).