گزارش نبرد و شهادت عبدالرحمن بن ابی‌عروة غفاری در حماسه‌ی عاشورا را بنویسید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالرحمن بن ابی‌عروة بن حراق غفاری را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

منابع فراوانی از نبرد و شهادت بزرگ‌مردی به نام عبدالرحمن بن عروة بن حراق غفاری در صحرای کربلا حکایت دارند.[1] البته در برخی منابع، نام پدر وی، ابی عروه،[2] عزوده[3] و عزره[4] ذکر شده است.

عبدالرحمن و برادرش عبدالله هنگامی که تعداد کم یاران امام حسین(ع) را در برابر انبوه سپاه اموی مشاهده کردند، خدمت حضرتشان آمده و گفتند: دشمن ما و شما را محاصره کرده و ما دوست داریم که از شما دفاع کنیم و در رکابتان کشته شویم. امام(ع) نیز آنها را پذیرفت.[5] و این‌گونه بود که آنان در زمره‌ی شهدای کربلا جای گرفتند.

عبدالرحمن بعد از عمرو بن جناده[6] و قبل از عابس بن ابی شبیب شاکری و شوذب مولاى شاکر[7]‏ به میدان رفته و این‌گونه رجز می‌خواند:

«قد علمت حقا بنو غفار                                      و خندف بعد بنی نزار

لنضربن معشر الفجار                                      بکل عضب ذکر بتار

یا قوم ذودوا عن بنی الأخیار                                بالمشرفی و القنا الخطار»؛[8]

قبایل بنو غفار و خِنْدَف و بنی‌نزار به درستی می‌دانند که با هر شمشیر برّان، به گروه بدکاران حمله‌ور می‌شویم. ای قوم! با (شمشیر) مشرفی و نیزه‌ی جنبنده از فرزندان آزادگان دفاع کنید.

در زیارت‌نامه‌ی ناحیه‌ی مقدسه این‌گونه از این شهید و برادرش عبدالله تجلیل شده است:

«السَّلَامُ عَلَی عَبْدِاللَّهِ وَ عَبْدِالرَّحْمَنِ ابْنَی عُرْوَةَ بْنِ حَرَّاقٍ الْغِفَارِیین‏»؛[9] سلام بر عبدالله و عبدالرحمن دو فرزند عروة بن حرّاق غفاری.

و در زیارت امام حسین(ع) در نیمه‌ی ماه شعبان و اول ماه رجب نیز این‌گونه به این دو شهید سلام داده شده است:

«السَّلَامُ عَلَى عَبْدِ الرَّحْمَنِ وَ عَبْدِ اللَّهِ ابْنَیْ عُرْوَة»؛[10] سلام بر عبدالرحمن و عبدالله دو فرزند عروه.

[1]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 493، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[2]. شیخ صدوق، امالی، ص 160، بیروت، اعلمی، چاپ پنجم، 1400ق.

[3]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 4، ص 72، بیروت، دار صادر، 1385ق.

[4]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 234، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق؛ طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 442، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 103، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق؛ بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی،ج ‏3، ص 199، ریاض، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.

[5]. تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ج ‏5، ص 442؛ وقعة الطف، ص 234.

[6]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ‏45، ص 28، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[7]. همان.

[8]. همان.

[9]. المزار الکبیر، ص 493.

[10]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج‏2، ص 713، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.