زندگی‌نامه و نحوه شهادت قرة بن ابی‌قره غفاری در حماسه عاشورا را بنویسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه قرة بن ابی‌قره غفاری را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بعضی از منابع، در میان شهدای کربلا از شهیدی به نام «قرّة بن ابی‌قرّه غفاری» یاد کرده‌اند که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید.[1]

گزارش شده است که وی بعد از یحیی بن سلیم مازنی[2] و قبل از مالک بن انس کاهلی[3] و یا عمر بن مطاع جعفی[4]‏ به میدان رفت و این‌گونه رجز می‌خواند:

«قَدْ عَلِمَتْ حَقّاً بَنُو غِفَارٍ             وَ خِنْدِفٍ بَعْدَ بَنِی نِزَارٍ

بِأَنَّنِی اللَّیثُ لَدَی الْغُبَارِ             لَأَضْرِبَنَّ مَعْشَرَ الْفُجَّارِ

ضَرْباً وَجِیعاً عَنْ بَنِی الْأَخْیارِ»؛[5]

بنی‌غفار، بنی‌خندف و بنی‌نزار به خوبی می‌دانند که من هنگام نبرد، شیری غیرت‌مندم و گروه فاجران را درهم خواهم کوبید! با ضربتی دردناک و به دفاع از فرزندان خوبان![6]

بر اساس گزارشی وی توانست تعداد 68 نفر از سپاه اموی را به قتل برساند.[7]

اطلاعات بیشتری از زندگی وی نیافتیم و در زیارت‌نامه‌های مرتبط با شهدا نیز نامی از ایشان وجود ندارد. البته در زیارت‌نامه‌ی امام حسین(ع) در اول ماه رجب و نیمه‌ی ماه شعبان و زیارت‌نامه علی بن الحسین(ع) و سائر شهدا‏ به شهیدی این‌گونه سلام داده شده است:

«السَّلامُ عَلی‏ عُثْمانِ بْنِ فَرْوَة الْغفارِی».[8]

برخی از سیره‌نویسان معاصر احتمال داده‏اند که او همان قرّة بن ابی‌قرّه غفاری باشد.[9]

[1]. ابن اعثم کوفی، احمد بن اعثم، الفتوح، تحقیق، شیری، علی،ج 5، ص 106، بیروت، دار الاضواء، 1411ق؛ ابن شهر آشوب مازندرانی،مناقب آل أبی طالب (ع)، ج 4، ص 102، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق؛ خوارزمی‏، موفق بن احمد، مقتل الحسین(ع)، ج 2، ص 21، قم، انوار الهدی‏، چاپ دوم، 1423ق.

[2].مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 102.

[3].همان.

[4]. مجلسی، محمدباقر، جلاء العیون،ص 671، قم، سرور، چاپ نهم، 1382ش.

[5].مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 102.

[6]. این اشعار در برخی از منابع با کمی تغییر بیان شده است. ر. ک: الفتوح، ج ‏5، ص 106.

[7]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 102.

[8]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی،الاقبال بالاعمال الحسنة، ج 3، ص ص 345، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق؛ شهید اول، محمد بن مکی،المزار فی کیفیة زیارات النبی و الأئمة(ع)، ص 152، قم، مدرسه امام مهدی(عج)، چاپ اول، 1410ق.

[9]. محدّثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص 308، قم، نشر معروف‏، چاپ دوم، 1417ق؛ شمس الدین، محمد مهدی، أنصار الحسین، ج 1، ص 106، الدار الإسلامیة، بی‌جا، بی‌تا.