ابوبکر بن عبدالله بن جعفر از شهدای عاشورا بود، یا از شهدای واقعه‌ی خونین حرّه؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه ابوبکر بن عبدالله بن جعفر را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

برخی منابع، ابوبکر بن عبدالله بن جعفر-  که بر اساس برخی گزارش‌ها تنها کنیه‌اش مشخص بود و نامی برایش ذکر نشده است-[1] را یکی از شهدای کربلا معرفی کرده‌اند که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسیدند.[2] وی فرزند عبدالله بن جعفر بن ابی‌طالب  بود[3] مادرش خوصاء دختر خصفة بن ثقف‏ بن عایذ بن عدی،[4] یا حفصه بن بکر بن وائل[5] از قبیله‌ی ربیعه بود.[6]

البته، برخی گزارش‌های تاریخی حاکی از آن است که ابوبکر در جنگ حره[7] -که میان مسرف ‏بن عقبه که از سوی یزید مأموریت یافته بود با مردم مدینه بجنگد پدید آمد- کشته شد.[8]

اطلاعات بیشتری از وی در دست نیست و در زیارت‌نامه‌ها نیز یادی از وی نشده است.

[1]. ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 122، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[2]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی،ج 2، ص 68، ریاض، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.

[3].ابن صوفی نسابه‏، المجدی فی أنساب الطالبیین‏، ص 509، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، چاپ دوم، 1422 ق؛ذهبی، محمد بن احمد، تاریخ الاسلام، تحقیق، تدمری، عمر عبد السلام، ج 5، ص 29، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1409ق.

[4]. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، تحقیق، سلمی، محمد بن صامل، خامسه 2، ص 6، طائف، مکتبة الصدیق، چاپ اول، 1414ق.

[5].مقاتل الطالبیین،ص 122.

[6]. انساب الاشراف، ج ‏2، ص 68.

[7]. «امام سجاد(ع) در واقعه حره»، 54776؛ «نازل نشدن عذاب بر لشکریان یزید»، 12166.

[8]. تاریخ الاسلام، ج ‏5، ص 29؛ ابن حزم اندلسی‏، ابو محمد علی بن احمد، جمهرة انساب العرب‏، ص 71، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اوّل‏، 1418ق؛ مقاتل الطالبیین، ص 122.