آیا عقیل پسری به نام عون هم داشت که در کربلا و در کنار پسرعمویش امام حسین(ع)‌به شهادت رسیده باشد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عون بن عقیل را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش برخی از منابع تاریخی کهن، عون بن عقیل یکی از کسانی بود که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید.[1] البته در این منابع تنها به نام ایشان اشاره شده و بیش از آن به زندگی، نبرد و شهادتشان پرداخته نشده است. در زیارت‌نامه‌هایی که از شهدای کربلا در آنها یاد شده نیز نامی از عون بن عقیل مشاهده نمی‌شود.

به دلیل آن‌که بیشتر مقاتل،‌ منابع تاریخی و کتاب‌های نسب‌شناسی از چنین فردی یاد نکرده‌اند، برخی از صاحب‌نظران دانش رجال در دوره‌های اخیر، جدا از شهادت چنین فردی در کربلا، اصل وجود ایشان را نیز قطعی ندانسته‌اند.[2]

اگر در آینده، به مطلب جدیدی در مورد عون بن عقیل دست یافتیم، این پاسخ را ویرایش خواهیم کرد.

[1]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ج 3، ص 224، ریاض، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق؛ ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 112، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق؛ سبط بن جوزی‏، تذکرة الخواص من الأمة فی ذکر خصائص الأئمة(ع)، ص 229، قم، منشورات الشریف الرضی‏، چاپ اول، 1418ق؛ زرندى حنفى، جمال الدین محمد بن یوسف، نظم درر السمطین فی فضائل المصطفى و المرتضى و البتول و السبطین(ع)، ص 277، بیروت، دار إحیاء التراث العربى‏، چاپ اول، 1425ق.

[2]. شوشترى، محمد تقى‏، قاموس رجال، ج ‏8، ص 286، قم، موسسه‌ی نشر اسلامى، چاپ دوم، 1410ق.