آیا رسول خدا(ص) جوانی از انصار را که مادر پیر و نابینایی داشت، بعد از مرگ زنده کرد؟
پرسش
آیا زنده کردن یک جوان از انصار که مادر پیر نابینایی داشت توسط رسول اکرم(ص) دارای سند معتبری است؟
پاسخ اجمالی

ابتدا باید دانست که بیشتر گزارش‌های تاریخی، مانند روایات دارای سلسله سند نیستند تا بتوان به بررسی یکایک راویان آنها پرداخت و در مورد آنها ابراز نظر کرد؛ لذا معیار پذیرش این گزارش‌ها با معیار پذیرش احادیثی، مانند احادیث فقهی متفاوت است. به عنوان نمونه اعتبار یک کتاب و مخالفت نداشتن گزارش موجود در آن با قرآن و مسلمات دینی، از عوامل اعتبار آن گزارش است.

بعد از ذکر این مقدمه، به پرسش برمی‌گردیم.

تعدادی از منابع شیعه و اهل‌سنت به ماجرایی اعجازآمیز از پیامبر اسلام (ص) ‌اشاره کرده‌اند:

یکى از جوانان انصار مادر پیر و کورى داشت. این جوان بیمار شد. رسول خدا(ص) به عیادتش رفت، بعد از مدتی آن جوان از دنیا رفت. مادرش گفت: خدایا، من به امید این‌که در هر مصیبتى یاری‌ام کنى به سوى تو و پیامبرت آمدم. مرا گرفتار این مصیبت سنگین نکن! راوی می‌گوید: بعد از آن بود که پارچه را از صورت آن جوان برداشتیم و او زنده شد و با ما سخن گفت‏.[1]

گفتنی است؛ از آن‌جا که بر طبق آیات قرآن امکان زنده شدن مردگان وجود دارد و نمونه‌‌هایی از آن در قرآن برای حضرت ابراهیم(ع)،[2]حضرت عیسی(ع)[3] نیز اشاره شده است، و از طرف دیگر مقام پیامبر خاتم(ص) از مقام پیامبران دیگر از جمله عیسی(ع) بالاتر است، کاملا پذیرفتنی است که پیامبر اکرم(ص) نیز بتواند کاری مانند کار آن پیامبران انجام دهد:

فیض روح القدس ار باز مدد فرماید                    دیگران هم بکنند آنچه مسیحا می‌کرد[4]

لذا این گزارش را -با آن‌که از متواترات تاریخی نیست- می‌توان پذیرفت، به ویژه آن‌که منابعی از فریقین آن‌را نقل کرده‌اند.

[1]. مقریزی، تقی الدین‏، امتاع الاسماع بما للنبی(ص) من الأحوال و الأموال و الحفدة و المتاع‏، تحقیق، نمیسی، محمد عبد الحمید، ج ‏5، ص 286، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1420ق؛ بیهقی، ابو بکر احمد بن حسین، دلائل النبوة و معرفة أحوال صاحب الشریعة، تحقیق، قلعجی، عبد المعطی، ج 6، ص 50، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1405ق؛ صالحی دمشقی‏، محمد بن یوسف، سبل الهدی و الرشاد فی سیرة خیر العباد، ج 10، ص 14، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1414ق؛ قطب الدین راوندی، سعید بن عبد اللّٰه، الخرائج و الجرائح، ج 1، ص 45، قم، مؤسسه امام مهدی(عج)، چاپ اول، 1409ق.

[2]. «حضرت ابراهیم و درخواست زنده شدن پرنده مرده»، 40230.

[3]. «حضرت ابراهیم(ع) پرندگان، حضرت عیسی(ع)»، 49385؛ «نسبت دمیدن روح و زنده کردن مرده به عیسی(ع)»، 112485.

[4]. حافظ، دیوان، غزل شماره 143.