آیا شخص نابالغ می‌تواند برای انجام نماز و روزه قضای میّت اجیر شود؟
پرسش
آیا انجام نماز و روزه برای میت توسط فرد نابالغ صحیح است؟ اگر یقین به صحت نماز و روزه او داشته باشیم، آیا می‌توانیم او را برای نماز و روزه میت اجیر کنیم؟
پاسخ اجمالی

اگرچه عبادات فرد نابالغ -در صورتی که ممیز باشد- صحیح است، ولی بیشتر مراجع تقلید نیابت وی برای انجام نماز و روزه قضای میت را کافی نمی‌دانند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در هر دو مورد سؤال اگر غیر بالغ، ممیّز باشد مانعی ندارد؛ اگر چه بنابر احتیاط مستحب بلوغ شرط است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

1. کافى نیست.

2. نمى‌شود.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر ممیز باشد و صحیح انجام دهد، اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بنظر معظم له احوط عدم صحت استیجار صبی در قضای صوم و صلات است.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

1. انجام نماز و روزه میت توسط غیر بالغ کفایت از نماز و روزه واجب میت نمی‌کند.

2. اجیر کردن فرد غیر بالغ برای انجام نماز و روزه میت صحیح نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1 و 2. نائب شدن غیر بالغ اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

اجیر کردن و انعقاد اجاره با نابالغ باطل است.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.