آیا می‌توان مبلغ خمس متعلق به پس‌انداز را جهت خرید مسکن مصرف نمود؟
پرسش
این‌جانب در چند ماه آینده قصد خرید خانه دارم؛ اما مبلغ خمس خود را جهت تهیه‌ی مسکن نیاز دارم. لطفا نظر دفتر مقام معظم رهبری را در این خصوص اعلام فرمایید.
پاسخ اجمالی

نخست باید گفت: طبق نظر حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای، مال پس‌انداز شده از منفعت کسب، اگر براى تأمین هزینه‌‏هاى زندگى باشد، سر سال خمسى، خمس دارد، مگر این‌که پس‌انداز براى تهیّه‌ی لوازم ضرورى زندگى و یا تأمین هزینه‌‏هاى لازم باشد که در این صورت، اگر بعد از سال خمسى در آینده نزدیک (مثلًا دو سه ماه پس از سال خمسى) در راه‌‏هاى مذکور مصرف شود، خمس ندارد.[1]

گفتنی است؛ در مواردی که خمسی بر انسان واجب شد و انسان توان پرداخت آن‌را ندارد، نظر معظم له آن است که: مجرد عدم توانایی یا دشواری پرداخت خمس، موجب برائت ذمه و سقوط تکلیف نیست، بلکه ادای آن تا حد امکان واجب است. چنین افرادی می‌توانند با دست‌گردانِ مبالغ بدهی خود با ولی امر خمس، یا وکیل او، آن‌را به تدریج بر حسب استطاعت خودشان از جهت مقدار و زمان بپردازند.[2]

نتیجه آن‌که شما می‌توانید بدهی خمس خود را در یکی از دفاتر معظم له دست‌گردان نموده، و به تدریج و به میزان استطاعتتان بپردازید، قبل از آن نمی‌توانید تصرفی در آن مبلغ داشته باشید.

[1] . توضیح المسائل مراجع، ج ‏2، ص 79، سؤال 909.

[2] . خامنه‌ای، سید علی، رساله اجوبةالاستفتائات(ترجمه فارسی)، ص 209، مسئله 925.