استفاده حلال از ماهواره و مشاهده شبکه‌ها و برنامه‌هایی که مفسده ندارند، چه حکمی دارد؟
پرسش
این‌که می‌گویند ماهواره معمولا استفاده حرام دارد -بافرض درست بودن- اگر کسی استفاده حرام نکند چه حکمی دارد؟ و این‌که می‌گویند، اگر قانونى در این مورد وجود داشته باشد باید مراعات شود. ما بعضی از قوانین را می‌‌بینیم که می‌‌تواند ممنوع نباشد. و رعایت این قوانین به آزادی و منافع مشروع اشخاص آسیب می‌زند.
پاسخ اجمالی

از آن‌جا که از دستگاه ماهواره، هم برنامه‌های حلال و هم برنامه‌های حرام قابل دریافت است، حکم آلات مشترک دارد؛ از این‌رو خرید و فروش و استفاده از آن بستگی به نوع استفاده فرد از آن دستگاه دارد. به همین جهت مراجعی؛ مانند  آیت ‌الله خامنه‌ای،[1] آیت ‌الله مکارم شیرازی،[2] آیت ‌الله سیستانی[3] و مرحوم آیت ‌الله علوی گرگانی،[4] استفاده از برنامه‌های آموزشی و علمی ماهواره و یا شبکه‌های داخلی را که مشتمل بر مفسده و برنامه‌های مبتذل نباشد، فی ‌نفسه جایز دانسته‌اند.

بر این اساس، خرید و فروش و نگهدارى آن براى استفاده در امور حرام، حرام است و براى استفاده ‏هاى حلال جایز است، ولى چون این وسیله براى کسى که آن‌را در اختیار دارد زمینه دریافت برنامه‏هاى حرام را کاملًا فراهم مى‏کند و گاهى نگهدارى آن، مفاسد دیگرى را نیز دربر دارد، خرید و نگهدارى آن جایز نیست، مگر براى کسى که به خودش مطمئن است که از آن استفاده حرام نمی‌کند و بر تهیه و نگهدارى آن در منزل مفسده‌‏اى هم مترتّب نمی‌‏شود، لکن اگر قانونى در این مورد وجود داشته باشد باید مراعات شود.

به هر حال، وجود گیرنده ماهواره در خانه ممکن است زمینه‌ی رخنه‌ی فساد و فرهنگ غیر اسلامی، یا ضد اسلامی در بین اعضای خانواده باشد، و دیگر اعضا در معرض خطر قرار گیرند، تنها با رعایت این شرط که وجود ماهواره در خانه این دست فسادها را ایجاد نکند، جایز دانسته شده است.

[1]. اجوبه‌الاستفتائات سؤال 1213.

[2]. وبگاه جامع المسائل آیت‌الله مکارم شیرازی

[3]. وبگاه رسمی آیت‌الله سیستانی

[4]. وبگاه آیت‌الله علوی گرگانی