آیا آنچه در عالم خارج توسط نفس قوی محقق و ابداع می‌شود، وجودی مادی دارد یا خیر؟ آیا انشاء، مادی است یا مثالی؟
پرسش
با سلام؛ با توجه به بیان زیر، آنچه در عالم خارج توسط نفس قوی محقق و ابداع می‌شود وجود مادی دارد یا خیر؟ آیا انشاء مادی است یا مثالی؟ و چرا؟ (اگر نفس قوى شود می‌تواند آنچه را که در ذهن خود به عنوان صورت علمیه دارد در خارج از خود نیز انشاء و ابداع نماید).
پاسخ اجمالی

برخی از اهل معرفت بر این باورند که اگر نفس قوى شود، می‌تواند آنچه را که در ذهن خود به عنوان صورت علمیه دارد در خارج از خود نیز انشاء و ابداع نماید.[1] ظاهر این سخن آن است که نفس قوی می‌تواند در بیرون از ذهن خود حتی در عالم مادی موجودی را خلق و ابداع کند. شاید بتوان به برخی از آیات قرآن برای تأیید این نظریه استناد کرد، آن‌جا که قرآن کریم از زبان حضرت عیسی(ع) نقل می‌کند: «من نشانه‌‏اى از طرف پروردگار شما، برایتان آوردم، من از گِل چیزى به شکل پرنده می‌‏سازم سپس در آن می‌دمم و به فرمان خدا، پرنده‏اى می‌‏گردد. و به اذن خدا، کورِ مادرزاد و مبتلایان به برص [پیسى‏] را بهبودى می‌بخشم و مردگان را به اذن خدا زنده می‌‏کنم».[2]

[1]. ر. ک: صدر المتألهین، الحکمة المتعالیة فی الاسفار العقلیة الاربعة، ج 9، ص 177، بیروت، دار احیاء التراث، چاپ سوم، 1981م.

[2]. آل عمران، 49: «وَ رَسُولاً إِلى‏ بَنی‏ إِسْرائیلَ أَنِّی قَدْ جِئْتُکُمْ بِآیَةٍ مِنْ رَبِّکُمْ أَنِّی أَخْلُقُ لَکُمْ مِنَ الطِّینِ کَهَیْئَةِ الطَّیْرِ فَأَنْفُخُ فیهِ فَیَکُونُ طَیْراً بِإِذْنِ اللَّهِ وَ أُبْرِئُ الْأَکْمَهَ وَ الْأَبْرَصَ وَ أُحْیِ الْمَوْتى‏ بِإِذْنِ اللَّهِ وَ أُنَبِّئُکُمْ بِما تَأْکُلُونَ وَ ما تَدَّخِرُونَ فی‏ بُیُوتِکُمْ إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیَةً لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ».