منظور از طهارتی که در قرآن از آن یاد می‌شود چه نوع طهارتی است؟
پرسش
منظور از طهارت در قرآن چه نوع طهارتی است؟
پاسخ اجمالی

در قرآن بیش از سی‌بار از مشتقات واژه «ط ه ر» استفاده شده است؛ مانند: «یُطَهِّرَکُمْ» «تَطْهِیرا»، «أَطْهَر»، «مُطَهَّرَة».

«طهارت» از ریشه‌ی «طهر»، به معنای پاکى و پاکیزگی، ضد نجس و نجاست است.[1] اعم از این‌که طهارت مادی باشد یا معنوی.[2]

راغب نیز در مفردات می‌گوید: طهارت بر دو قسم است: طهارت جسم و طهارت روح، اما بیشتر آیات قرآن به طهارت روح نظر دارد.[3]

البته در آیاتی؛ مانند: «وَ یُنَزِّلُ عَلَیْکُمْ مِنَ السَّماءِ ماءً لِیُطَهِّرَکُمْ بِهِ»؛ و از آسمان برای شما بارانى فرستاد تا به وسیله آن شما را شست‌وشو دهد. «وَ ثِیابَکَ فَطَهِّرْ»؛ و لباست را پاک کن، می‌توان مراد از طهارت و پاکیزگی را همان طهارت از نجاست ظاهری و مادی دانست.

اما واضح است در آیاتی؛ مانند: «إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاکِ وَ طَهَّرَکِ»؛ خداوند تو را برگزید و پاکیزه گردانید.

و «إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیراً»؛ همان خدا می‌خواهد هر پلیدى را از شما اهل‌بیت بزداید و شما را به شایستگى پاک گرداند.

منظور از پاکی و طهارت، طهارت معنوی و روحانی است.

گفتنی است؛ در آیاتی از قرآن به‌گونه‌ای از واژه طهارت استفاده شده است که می‌توان معنای آن‌را هم طهارت ظاهری و هم طهارت باطنی در نظر گرفت؛ نظیر:

«فِیهِ رِجالٌ یُحِبُّونَ أَنْ یَتَطَهَّرُوا وَ اللَّهُ یُحِبُّ الْمُطَّهِّرِینَ»؛ در آن(مسجد)، مردانى هستند که دوست ‏دارند پاکیزه باشند و خداوند پاکیزگان را دوست دارد.[4]

[1]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج ‏4، ص 504، بیروت، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.

[2]. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج ‏7، ص 127، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1360ش.

[3]. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ص 525، دمشق، بیروت، دارالقلم‏، الدار الشامیة، چاپ اول، 1412ق.

[4]. برای آگای بیشتر در این زمینه، ر. ک: التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج ‏7، ص 128- 131؛ قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج ‏4، ص 242- 247، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ ششم، 1371ش.