زن و شوهری که از یکدیگر طلاق گرفته اند،کدام یک حق سرپرستی فرزندان خود را دارند؟
پرسش
من مادری مطلقه (طلاق داده شده) هستم و چهار بچه دارم که همه آنها تحت حفاظت خودم هستند، نقش صحیح پدر آنها به چه شکلی است؟ آیا حق اسلامی (شرعی) او است که بچه ها به طور کامل تحت حفاظت او باشند؟
پاسخ اجمالی

از نظر اسلام نفقه (مخارج و هزینه های مالی ) همه ی فرزندان بر عهده ی پدر است اما حق حضانت و سر پرستى و تربیت اطفال با توجه به سن آنان و پسر یا دختر بودن آنها متفاوت است.

حضرت امام خمینی (ره)در پاسخ سؤالی در این زمینه فرموده اند :" حقّ حضانت (سرپرستى) فرزند پسر تا دو سال و فرزند دختر تا هفت سال ، با مادر است، و بعد از آن مادر حقّ ندارد، و پدر می تواند فرزند را تحویل بگیرد ولی در هیچ صورت نمی تواند نفقه بچه را قطع کند و با تزویج مادر در اثناء مدت حضانت، حق حضانت او ساقط می شود، و پدر حق پیدا می کند".[1]

البته در این مدت هریک از پدر و مادر می توانند پسر یا دختر خود را ببینند.

حضرت آیت ا... بهجت در این زمینه فرموده اند: "در ایّام سرپرستى هر کدام از پدر و مادر، اگر دیگرى خواست بچه‏اش را ببیند یا این که به او چیزى برساند یا مشکل و ضررى از او برطرف کند و یا این که مدّتى در کنار هم باشند، دیگرى نباید مانع شود".[2]

[1] استفتائات حضرت امام خمینی (ره) ج3،ص209؛ و همچنین نک: أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة) س 1504، ص339.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 516، مسأله 1986