آیا کتاب های شیعه گفته اند که فاطمه (س) بر علی (ع) خشمگین شده است؟
پرسش
لطفا به شبهات زیر جواب دهید:
آیا کتاب های شیعه گفته اند که فاطمه (س) بر علی (ع) خشمگین شده است؟ بله، 1. شیخ صدوق روایت کرده است که فاطمه (س) و پیامبر خدا (ص) وقتی که علی (ع) خواست با دختر ابوجهل ازدواج کند ... بر علی خشمگین شدند تا جایی که پیامبر (ص) علی را نصیحت کرد و به او گفت: (ای علی آیا نمی دانی که فاطمه پاره تن من است و من از او هستم، پس هر کسی او را اذیت کند مرا اذیت کرده است و هر کسی مرا آزار دهد او را آزار داده است، و کسی که در دوران حیاتم او را اذیت کند چون کسی است که بعد از وفاتم او را اذیت کرده است. (علل الشرائع ابن بابویه، ص 185- 186) و پیامبر (ص) فرمود: فاطمه پاره تن من است و روح من است که در بدنم قرار دارد، آنچه او را ناراحت کند مرا ناراحت می کند و آنچه او را شاد کند مرا شاد می نماید.)بحار الانوار مجلسی 27 / 62) 2. و همچنین باری دیگر علی فاطمه را ناراحت و خشمگین کرد و آن وقتی بود که فاطمه دید که علی سرش را در آغوش کنیزش گذاشته است، آنگاه فاطمه چادرش را به خود پیچید و به خانه پدرش رفت و از علی ع نزد پیامبر ص شکایت کرد) . علل الشرائع، ص 163، حق الیقین مجلسی، ص 203-204). 3. لطفا به سؤال زیر هم پاسخ دهید: سید شیعه علی غروی ـ یکی از بزرگترین علمای حوزه ـ می گوید: شرمگاه پیامبر باید وارد دوزخ شود و به ناچار جهنم را می بیند چون او با بعضی از زنان مشرک آمیزش کرده است.) کشف الاسرار موسوی، ص 24).
پاسخ اجمالی

1. حدیث اول که در کتاب علل الشرائع آمده، بیانگر این است که فردی به دروغ نزد حضرت زهرا (س) شهادت داد؛ یعنی در حقیقت خواستگاری علی (ع) از دختر ابوجهل صحت نداشت، و عده ای می خواستند میان فاطمه و علی (ع) اختلاف بیندازند.

این موضوع با حقایق و واقعیات تاریخی همخوانی ندارد؛ چرا که دختر ابوجهل در مکه سکونت داشت و علی در مدینه با فاطمه (س) ازدواج کرده و زندگی می کرد. حقیقت این است که این حدیث را مخالفان طراحی کردند تا موضوع (من آذاها فقد آذانی) را از خلفا به علی (ع) منصرف کنند. و آن همه اذیت و آزاری را که بعد از پیامبر (ص) نسبت به حضرت فاطمه مرتکب شده بودند، از ذهن مردم منصرف کنند.

2. در حدیث دوم گرچه به نظر می رسد حضرت زهرا(س) از امام علی(ع) ناراحت شده باشد، اما اولاً: این حدیث از نظر سند صحیح نیست، ثانیاً: در این موضوع امام علی (ع) مرتکب خلافی نشده است و به همین دلیل حتی با فرض پذیرش روایت، در نهایت رضایت حضرت زهرا (س) جلب شده است؛ و ثالثاً: اختلافاتی در این حد در میان پیامبران نیز وجود داشته است که نمونه آن را در سخنان تند موسی (ع) به هارون (ع) و توضیحاتی که ایراد شد می توان مشاهده کرد (طه 94-92).

3. روایت سوم (درباره شرمگاه پیامبر) نیز مورد تأیید شیعه نبوده و در کتب روایی مورد استناد شیعیان چنین چیزی وجود ندارد.