آیا خوردن الکل طبی حرام است؟ استفاده از مواد مخدر چه حکمی دارد؟
پرسش
1- خوردن الکل طبی که قابل شرب است با این فرض که مکلف یقین به مسکر بودن آن ندارد اشکال دارد؟ 2- آیا خوردن هر نوع مسکری و لو جامد باشد حرام است؟ 3- آیا بعضی مواد مخدر که فکر انسان را تخدیر انسان را بی خیال و فارغ از غصه می کند در حکم مسکرات است؟ 4- خوردن مقدار بسیار اندک از یک نوع مسکر همراه با ترکیبات یا مواد دیگر که برای رفع نوعی مرض توصیه شده جایز است؟
پاسخ اجمالی

پاسخ مراجع محترم تقلید در این باره به این شرح است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

1- الکل مسکر است و خوردن آن حرام است.

2- حرام است.

3- اگر ضرر بلیغى هر چند از جهت اعتیاد داشته باشد حرام است و اگر ضررى نداشته باشد هم به احتیاط واجب جایز نیست

4- اگر خمر نباشد و مقدار آن یک یا دو در صد باشد جایز است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1ـ الکل طبّى و صنعتى که انسان نمى داند از چیز مست کننده مایع گرفته شده، پاک است. همچنین ادکلن و عطرها و داروهایى که با الکل طبّى یا صنعتى مخلوط است.

توجه داشته باشید الکل هایى که ذاتاً قابل شرب نیست یا جنبه سمّى دارد نجس نیست، ولى هرگاه آن را رقیق کنند و مشروب و مسکر باشد نوشیدنش حرام است و احتیاطاً حکم نجس دارد.

2ـ شراب و هر مایعى که انسان را مست مى کند نجس است، بنابر احتیاط واجب، امّا اگر مثل بنگ و حشیش باشد که مخدّر و مستى آور است و ذاتاً مایع نیست پاک است، هرچند آن را با آب مخلوط کنند و به صورت مایع درآورند، ولى استعمال آن به هر حال حرام است.

3ـ استعمال سیگار و تمام انواع دخانیات با توجّه به ضررهاى فراوان آن، که به تصدیق کارشناسان آگاه رسیده، حرام است.

4ـ اگر از الکل های طبی در آن استفاده شود و در شرایط فعلی جنبه مایع مسکر ندارد، اشکالی ندارد.

دفتر حضرت آیت الله صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

1. چنانچه مسکر باشد حرام است.

2. هر چه مسکر و مزیل عقل باشد، خوردن آن جایز نیست.

3. تخدیر و ازاله عقل جایز نیست.

4. صرف توصیه، مجوز نمی شود و مسکر اندک و بسیار آن در حکم، یکسان است.

نمایه های مربوط:

سؤال 1313 (سایت: 1309) (حکم طهارت و حلیت الکل صنعتی) .

سؤال 5137 (سایت: 5909) (ترکیبات الکل یا ژلاتین در شکلات) .

سؤال 7829 (سایت: 8025) (سرو مشروبات الکلی در رستوران) .

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.