در آیه 212 سوره بقره با توجه به این که نائب فاعل حیاة الدنیا است، ولی چرا از فعل زیّن استفاده شده است؟
پرسش
در آیه 212 سوره بقره با توجه به این که نائب فاعل حیاة الدنیا است، ولی چرا از فعل زیّن استفاده شده است؟
پاسخ اجمالی

کلمه "الحیاة" نائب فاعل "زیّن" و مؤنث مجازی است. در مؤنث مجازی در صورتی مطابقت (در تذکیر و تأنیث) فاعل با فعل شرط است که فاعل فعل، ضمیری باشد که به مؤنث مجازی بر می گردد؛ مانند "إذا الشّمس کوّرت" که فاعل کوّرت ضمیر هی است و به شمس بر می گردد، امّا اگر فاعل که مؤنث مجازی است اسم ظاهر باشد، در این صورت مطابقت بین فعل و فاعل لازم نیست، بلکه فعل آن جایز الوجهین است (هم به صورت مذکّر جایز است و هم به صورت مؤنّث)؛ مانند "کوّر الشمس "و "کوّرت الشمس".[1]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. در جمله «زُیِّنَ لِلَّذِینَ کَفَرُوا الْحَیاةُ الدُّنْیا»، کلمه زُیِّنَ فعل مجهول و نائب فاعل آن، الحیاة است، و چون بین فعل و نائب فاعل فاصله شده، و حیاة نیز مؤنّث مجازى است، به صیغه مذکّر آمده است،‏ مصطفوى، حسن‏، تفسیر روشن، ج ‏3، ص 93، مرکز نشر کتاب‏، چاپ اول، تهران‏، 1380 ش‏.