لطفاً زمان روزه گرفتن را بیان کنید که از چه زمانی شروع و چه زمانی به پایان می رسد؟
پرسش
لطفاً زمان روزه گرفتن را چنین بیان کنید که از چه زمانی شروع و چه زمانی به پایان می رسد؟ آیا باید در زمان امساک چیزی نخورد و نیاشامید یا در زمان شروع فجر؟ لازم به ذکر است که در کشور فرانسه زمان امساک بیست دقیقه قبل از زمان فجر است؟ با این اوصاف بفرمایید که پس از زمان امساک لازم است بلافاصله نماز فجر را خواند؟
پاسخ اجمالی
روزه آن است که انسان براى انجام فرمان خداوند عالم، از اذان صبح تا اذان مغرب از چیزهایى که روزه را باطل مى‌کند خوددارى نماید.[1]
توضیح این که نزدیک اذان صبح  از طرف مشرق، سفیده‌اى رو به بالا حرکت مى‌کند که آن را فجر اول گویند. موقعى که آن سفیده پهن شد، فجر دوم، و اولِ وقت نماز صبح است.[2] و نیز دقیقاً از همان زمان باید امساک از مبطلات روزه داشت.
همچنین مغرب شرعی، وقتى است که سرخى طرف مشرق که بعد از غروب آفتاب پیدا مى‌شود، از بین برود.[3] که این، اول وقت نماز مغرب و پایان زمان امساک برای روزه است.
بنابراین، درباره روزه، غیر از مابین اذان صبح تا اذان مغرب، چیزی به نام زمان امساک نداریم.
بله، مراجع عظام تقلید فرموده اند: خوب است از باب احتیاط کمی قبل از اذان صبح و کمی پس از شروع اذان مغرب از خوردن و آشامیدن پرهیز نمود.
حال نظر شما را به سؤالی در همین موضوع که از محضر آیةالله خامنه ای صورت گرفته، و پاسخ ایشان جلب می نماییم:
س: با توجه به توسعۀ شهرها و عدم امکان تشخیص دقیق لحظۀ طلوع فجر، خواهشمند است نظر شریف خود را در مورد زمان امساک براى روزه و اقامۀ نماز صبح اعلام فرمائید.
ج: مقتضى است که مؤمنین محترم جهت رعایت احتیاط در مورد امساک روزه و وقت نماز صبح هم ‌زمان با شروع اذان صبح از رسانه‌ها براى روزه امساک نمایند و حدود پنج إلى شش دقیقه بعد از اذان شروع به اداى فریضۀ صبح نمایند. [4]

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 880، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. همان، ج‌1، ص 411.
[3]. همان ج‌1، ص 407، م 735؛ آیت الله بهجت:(...احتیاط مستحبّ این است که سرخى طرف مشرق که بعد از غروب آفتاب پیدا مى‌شود از بین برود).
[4]. توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)، ج ‌1، ص 440؛ خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات، ص 73‌، دفتر معظم له، قم، اول، 1424 هـ‍ ق.