در صورت عدم توانایی مالی به جای پرداخت طلا چه چیزی را می توان به عنوان کفاره جماع در حال حیض پرداخت کرد.
پرسش
در صورت عدم توانایی مالی به جای پرداخت طلا چه چیزی را می توان به عنوان کفاره جماع در حال حیض پرداخت کرد.
پاسخ اجمالی

همبستری در زمان حیض بر مرد و زن حرام است و علاوه بر حرمت، موجب کفاره بر مرد نیز می گردد. برخی از فقهاء کفاره را واجب می دانند [1] و برخی مانند حضرت امام خمینی و حضرت آیت الله اراکی، و آیت الله فاضل، پرداخت کفاره را بنا بر احتیاط واجب [2] می دانند.

اما حضرات آیات خویی، گلپایگانی، سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی پرداخت کفاره را مستحب می دانند. تذکر این مطلب لازم است که آمیزش در حال حیض، بر زن؛ کفاره ای را واجب نمی کند، (هرچند با میل و رغبت همبستر شده باشد) و فقط کار حرامی انجام داده است. [3]

و در صورتی که کفاره بر مرد واجب شود و توانایی پرداخت آن را نداشته باشد بهتر است که صدقه‌اى به فقیر بدهد و اگر نمى‌تواند از گناه خود استغفار کند.

در هر صورت کسى که از روى نادانى یا فراموشى با زن در حال حیض؛ نزدیکى کند کفاره ندارد. [4]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] رج: نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام فی ثوبه الجدید، ج2، ص 199،دائره المعارف فقه اسلامی،قم، 1421ق. ایشان وجوب کفاره را به فقهاء زیادی نسبت می دهد.

[2] منظور از احتیاط واجب را در سوال 10046 (سایت: 9988) ببینید.

[3] وحیدی،محمد، احکام بانوان،ص 98، بوستان کتاب، قم، 1384ش.

[4] توضیح المسائل (محشى امام خمینى)، ج‌1، ص 264.