در آیه مبارک و {َجَاء رَبُّکَ وَالْمَلَکُ صَفّاً صَفّاً } معنای "صف" چیست؟
پرسش
در آیه مبارک و{َجَاء رَبُّکَ وَالْمَلَکُ صَفّاً صَفّاً } الفجر22، معنای الصف چیست؟
پاسخ اجمالی

این واژه و مشتقات آن در آیات دیگر قرآن، نیز استعمال شده است.[1] معنای "صف" قرار دادن اشیاء در خط مستقیم است؛ مانند صفوف مردم و درختان.[2]

"صفا" در آیه مبارکه از نظر ادبی حال است برای ملائکه، و از نظر معنا مفسران قرآن احتمالاتی داده اند که به عنوان نمونه برخی از آنها را بیان می کنیم:

1. مراد این است که ملائکه در صفوف مختلف می آیند و این صف بندی بر اساس مراتب و درجات آنان است.[3]

2. مقصود نزول ملائکه هر آسمان است، پس به ترتیب به صف می ایستند، در حالی که جن و انس را احاطه کرده اند.[4]

3. برخی تشبیه به صفوف نماز جماعت کرده اند که ملائکه پشت سر هم از صف اول، سپس دوم و... حاضر می شوند.[5]

این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] کهف، 48؛ طه 64؛ حج، 36 و... .

[2] راغب اصفهانى، المفردات فی غریب القرآن، ص 486، دارالعلم الدار الشامیة، دمشق - بیروت، 1412 ق.

[3] بیضاوى، عبدالله بن عمر، أنوار التنزیل و أسرار التأویل، ج 5، ص 311، دار احیاء التراث العربى، بیروت، 1418 ق.

[4] زمخشرى، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج 4، ص 751،  دار الکتاب العربی، بیروت، 1407 ق.

[5] طوسى، محمد بن حسن، التبیان فى تفسیر القرآن، ج 10، ص 347، دار احیاء التراث العربى، بیروت، بی جا، بی تا.