حکم ازدواج با زن غیر مسلمان، بدون رضایت مادر چیست؟
پرسش
من جوانی هستم ملتزم به دین اسلام و به مرحله ای رسیده ام که می خواهم بدون رضایت مادرم (پدرم فوت کرده است) ازدواج کنم؛ زیرا تا کنون همه ی خانم هایی که به مادرم معرفی کردم، از طرف ایشان رد شده است. الان قصد دارم که با خانمی ازدواج کنم که کاتولیک هست، اما مادرم قبول نمی کند و تهدید کرده که در صورت ازدواج با این خانم، ترکم می کند.
از یک طرف می خواهم به نظر مادرم احترام بگذارم و قوانین اسلام را رعایت کنم، و از طرف دیگر با این خانم ازدواج نمایم، لطفا در این باره راهنماییم کنید.
پاسخ اجمالی

مکتب اسلام برای جلوگیری از فساد و تباهی انسان ها و برای حفظ فرد و جامعه از بروز مشکلات ناشی از مفاسد اخلاقی، همچنین برای استحکام بخشیدن به کانون خانواده و ... سفارش زیادی به ازدواج کرده است، اگر جوانی به سنی از بلوغ و رشد رسیده که می تواند برای زندگی و آینده خود تصمیم بگیرد، این کار نیز مورد اهتمام دین اسلام است. منتها در این جا چند نکته است که باید به آنها توجه شود:

1. مکتب حیات بخش اسلام در موضوع ازدواج اوّلین چیزی را که مورد توجه قرار داده است، مسئله ی "کفو" بودن زن و مرد است؛ یعنی دختر و پسر جوان که قرار است با هم ازدواج کنند و در آینده زندگی مشترک و با تفاهم و به دور از اختلاف داشته باشند، باید با یکدیگر مشترکات دینی، فکری، فرهنگی، اخلاقی و ... داشته باشند و تقریباً از نظر فکری و فرهنگی در سطح نزدیکی باشند، تا خدای ناکرده در زندگی زناشویی و در تربیت فرزندان دچار اختلاف نشوند.

این مسئله ای است که جوانان در هنگام ازدواج باید آن را مورد توجه قرار بدهند و به دور از احساسات، بلکه با فکر و اندیشه جوانب قضیه را بسنجند و بعد اقدام به این کار کنند.

2. ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمانی که از اهل کتاب نیست، طبق نظر تمام فرقه های اسلامی جایز نیست، اما ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمانی که از اهل کتاب است، مثل مسیحیان و یهودیان بنابر قول فقهای اهل سنت جایز است، اما دیدگاه های فقهای امامیه (پیروان مکتب اهل بیت) در این باره متفاوت است گروهی ازدواج دایم و موقت را جایز شمرده اند و گروهی دیگر منع کرده اند و برخی دیگر گفته اند ازدواج موقت با آنان اشکال ندارد، اما ازدواج دایم با آنها ممنوع است.[1] البته در بین فقهای معاصر نظریه ی دوم قائلی ندارد و در باره ی جواز ازدواج موقت با زنان اهل کتاب، اختلافی در بین آنان مشاهده نمی شود. علاوه عده ای ازدواج دایم را منع نکرده اند.[2]

3. ارتباط نزدیک با زن و یا دختر نامحرم قبل از ازدواج و قبل از خواندن صیغه ی محرمیت طبق موازین شرع مقدس اسلام حرام و محل اشکال است. البته ملاقات در حد دیدن دختری که قصد دارد در آینده با او ازدواج کند و اطلاع از افکار و نظریات همدیگر پیرامون زندگی مشترک آینده اشکال ندارد. و غیر از این جایز و مشروع نیست.

4. در ازدواج پسر با دختر دلخواه و مورد نظر، رضایت پدر و مادر پسر شرط مشروعیت ازدواج نیست، آنچه شرط است رضایت پدر دختر است که اگر پدر راضی نباشد عقد محل اشکال است، البته هر چند در عقد ازدواج شما با خانم مورد نظر، رضایت مادر شما شرط صحت عقد ازدواج نیست، ولی اگر موجب ناراحتی و اذیت پدر یا مادر گردد حرام است، اما به هر حال به صحت عقد لطمه ای وارد نمی کند.

5. از آن جا که شما جوانی هستید مسلمان و به احکام و دستورات اسلامی پایبندید به شما پیشنهاد می شود در صورت موافقت خانواده دختر وی را برای مدتی معین مثلاً شش ماه یا یک سال به عقد خود درآورید، تا در این مدت هم او با ازدواج با شما از اسلام و احکام آن آگاهی پیدا کند و هم شما بتوانید در این مدت رضایت مادر خود را، برای ازدواج دایم با خانم دلخواه خود جلب کنید.

برای آگاهی بیشتر رجوع شود به نمایه های:

1. ازدواج با غیر مسلمان، سؤالات: 1198  (سایت: 1201) ، 842.

2. ازدواج موقت با زنان اهل کتاب، سؤال: 1209  (سایت: 1254) .

3. ازدواج با مسیحیان، سؤال: 826  (سایت: 885).

[1]   محمد جواد مغنیه، الفقه علی المذاهب الخمسة، ص47-49.

[2]   توضیح المسائل مراجع، ج2 ، ص397، م 2397.