افرادی که اهل نماز و روزه نبوده، اما در جبهه نبرد و یا در مسیر زیارت کشته شوند، آیا پاداش شهیدان را داشته و به بهشت خواهند رفت؟
پرسش
سلام؛ کسانی که در راه جبهه و جهاد به شهادت برسند و یا در راه زیارت امامان شهید شوند، اما نماز خوان نباشند، به بهشت می‌روند؟ و یا به خاطر نماز نخواندن جهنمی هستند؟
پاسخ اجمالی
همان‌گونه که می‌دانید، خداوند به انسان این ظرفیت را داده که هر آن و هر لحظه، از خطا و اشتباه خویش برگردد و راه هدایت و سعادت را در پیش گیرد. حر ریاحی، مصداق شایسته‌ای از توبه‌کنندگان است. این خصوصیت وجه امتیاز انسان از سایر موجودات است. انسان مسلمان اگر منکر ضروریات دین هم که باشد، وقتی توبه کند خداوند توبه‌اش را می‌پذیرد و از گناهانش می‌گذرد، تا چه رسد به کسانی که از سر سستی و سهل‌انگاری و بی‌توجهی، واجبی مانند نماز از آنها ترک شده باشد. و یا آنانی که پس از توبه در راه خدا جهاد کنند و جان خویش را در راه او هدیه نمایند. خداوند خود وعده داده تمام گناهان را می‌بخشد، مگر شرک نسبت به خود را که آن‌را هم با توبه خواهد بخشید.
بنابر این، افرادی که توبه کرده، با حضور در جبهه جهاد و یا با دیدن بارگاه امام حسین(ع) و توفیق زیارت آن‌حضرت، تحولی در او ایجاد شده بود که اگر عمری از او به دنیا بود، اهل نماز و روزه می‌شد، چنان که برخی از جوانان کشور ما که در جبهه‌های دفاع مقدس به شهادت رسیدند، شور و عشق دفاع از دین و اسلام در آنها تحول ایجاد کرد و یک شبه ره صد ساله پیمودند.
البته تمام اینها مشروط به آن است که فرد مورد نظر از گناهان خود توبه کرده باشد، وگرنه فردی که تا آخرین لحظات بر گناه خود اصرار ورزیده و نشانی از ندامت و پشیمانی در او مشاهده نشده است، حتی اگر در نبردی در سپاه حق بوده و کشته شود، شاید نتوان او را از جمله شهیدان دانست.
گفتنی است که انسان مسلمان اگر بعد از ارتکاب گناه توبه کند، خداوند از گناهانی که حق الله باشد می‌گذرد، اما حق الناس را چون مربوط به دیگران است نخواهد بخشید، مگر کسی در دنیا از طرف رضایتش را جلب کند، و یا در روز قیامت بتواند از او رضایت بگیرد، و یا خداوند از فضل و کرمش او را راضی کند.
برای آگاهی بیشتر این نمایه ها را مطالعه فرمایید:
آمرزش گناه کبیره، 843
توبه از گناه و محبوب خدا شدن، 3704
گناهان زیاد و توبه واقعی، 4675
بی نماز و جهنم، 13737