اگر در صف اول نماز جماعت فردی نماز را بشکند، تکلیف بقیه‌ی مأمومین چیست؟
پرسش
اگر در صف اول نماز جماعت فردی که در سمت راست امام ایستاده، در وسط نماز، نماز را به دلیلی بشکند، آیا کسانی که در سمت راست آن فرد ایستاده‌اند نمازشان را باید اعاده کنند؟ تکلیف بقیه‌ی مأمومین چیست؟
پاسخ اجمالی

اگر در نماز جماعت، بین مأموم و امام، یا بین مأموم و کسى که مأموم به واسطۀ او به امام متصل است کمتر از یک قدم بزرگ[حدود یک متر] فاصله پیدا شود، نماز جماعت او به هم نمی‌خورد، ولی اگر این فاصله بیش از این مقدار بود، نمازش فرادى می‌شود و صحیح است.[1] پس باید حمد و سوره را خود بخواند و نماز را ادامه دهد. حال اگر آگاه به این مسئله نبود، یا آن‌را فراموش کرده باشد و نماز را مانند سایرین تمام کند، نمازش صحیح است؛ چرا که قرائت حمد و سوره از واجبات غیر رکنی است.

در هر حال پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی(دامت برکاته) به این سؤال چنین است:

اگر فاصله سایر مأمومین فقط همین یک نفر باشد، نماز آنها صحیح است و اگر بیشتر باشد تنها جماعت بودن نماز آنها به هم می‌خورد و اگر رکنی از نماز را زیاد یا کم نکرده باشند، نماز آنها از آن لحظه به بعد، فرادا شده و صحیح است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. ر. ک: امام خمینى، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰى)، ج‌1، ص 784، م 1437، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ هشتم، 1424ق.