ناخن های من به دلیل نازک بودن زود می شکنند، به همین دلیل اکثر اوقات از لاک استفاده می کنم و به دلیل پوست حساسم تیمم می کنم. آیا نماز با این حالت صحیح است؟
پرسش
با سلام و خسته نباشید، ناخن های من به دلیل نازک بودن زود می شکنند، به همین دلیل اکثر اوقات از لاک استفاده می کنم و به دلیل پوست حساسم تیمم می کنم. آیا نماز با این تیمم صحیح است؟
پاسخ اجمالی

اگر رساندن آب به بدن دارای مشقت فراوان باشد به طوری که اغلب مردم چنین امری را تحمل نمی کنند؛ می توان به جای وضو یا غسل، تیمم انجام داد.[1] اما مجرد نازک بودن ناخن مجوّز تیمم نیست، بلکه باید لاک ناخن پاک شود و جهت نماز وضو گرفته شود.

اما اگر واقعا تحمل شکنندگی ناخن ها ، تا آن اندازه برایتان دشوار است که ناچار به لاک زدن آنها هستید، با همان ناخن لاک زده وضو بگیرید و احتیاطا تیمم هم بکنید.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال تیمم صحیح نیست و باید براى وضو مانع را برطرف نمایید.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

لاک ناخن های دست و پا برای غسل باید پاک شود و همچنین باید لاک ناخنهاى دست برای وضو و تیمم پاک گردد و کافی است یک ناخن از انگشتان پا بدون لاک باشد تا برای وضو بر روی آن مسح نمایید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

انگشتان دست باید در موقع وضو و غسل از لاک پاک شود، ولی در انگشتان پا اگر یک انگشت خالی از لاک باشد (غیر از انگشت کوچک) و بر روی آن مسح بکشند وضو صحیح است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

مجرد نازک بودن ناخن مجوّز تیمم نیست بلکه باید لاک ناخن پاک شود و جهت نماز وضو بگیرید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

باید برای نماز مانع برطرف شود.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر شکنندگی ناخن های شما باعث عسر است و مضطر به لاک زدن آن هستید با همان ناخن لاک زده وضو بگیرید و احتیاطا تیمم هم بکنید و مشکلی در نماز شما ان شاء الله نیست. ولی اگر عسر و سختی نیست و شما اضطرار ندارید وضو و یا تیمم  شما در این حال باطل است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی، سید محمدحسین، ج1، ص372، م664، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.