آیا خلاف قانون کشور عمل کردن مشکل شرعی دارد؟
پرسش
آیا خلاف قانون کشور عمل کردن مشکل شرعی دارد؟ (مثلاً خرید کردن در مترو که فروش در آنجا از لحاظ قانونی ممنوع است). آیا این بیع باطل است؟
پاسخ اجمالی

تخلف از قوانین و مقررات نظام اسلامی جائز نیست اما در فرض مثال، چنانچه شرایط معامله رعایت گردد معامله باطل نیست (یعنی فروشنده مالک پول شده و خریدار هم صاحب آن جنس می‌شود)، اما کسی که اقدام به این عمل می‌کند، مرتکب گناه شده است.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

تخلف از قوانین و مقررات نظام اسلامى جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال چنانچه شرایط معامله رعایت گردد معامله باطل نیست، اما به دلیل تخلف از قانون حکومت اسلامی مرتکب گناه شده است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال بیع باطل نیست. ولی متابعت از قوانین و مقررات مربوطه اگر بر خلاف شرع مقدس نباشد لازم است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

تخلف از مقررات نظام اسلامی جائز نیست.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. تخلف از قوانین و مقررات الزامی جمهوری اسلامی ایران جایز نیست.
  2. بیع مزبور حرام است اما باطل نیست؛ یعنی خریدار و فروشنده‌ای که از غیر قانونی بودن خرید و فروش خبر داشته‌اند، مرتکب معصیت شده‌اند، اما آثار شرعی خرید و فروش مترتب می‌شود. بنابراین فروشنده مالک پول شده و خریدار هم صاحب آن جنس می‌شود.

 لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.